41-годишната Джована от Болоня забременя с близнаци благодарение на замразени

...
41-годишната Джована от Болоня забременя с близнаци благодарение на замразени
Коментари Харесай

Италианка забременя със замразени преди 14 г. яйцеклетки

41-годишната Джована от Болоня забременя с близнаци с помощта на замразени преди 14 години яйцеклетки, дарени от донорка. Според института „ Сант’Орсола ” от Болоня става въпрос за връх в света. Никога до момента не се е стигало до бременност толкоз доста години след замразяването на яйцеклетки.

В. ”Джорнале ” оповестява, че учителката Джована е претърпяла тежко заболяване от израстък на гърдата, което не й разрешило да забременее. По времето на интервенцията тя била 33-годишна и лекарите й споделили, че лекуването може да повреди фертилитета й. След интервенцията и химиотерапията Джована се опитвала шест пъти да забременее посредством асистиран способ, само че той не проработил при нея поради следствията от лекуването на тумора. Затова и се обърнала към метода на криoконсервация.

„ Искам да изпратя обръщение за вяра и кураж на дамите – не се предавайте в никакъв случай, даже когато онкологът ви каже, че не може да станете майка ”, споделя Джована. Според нея тя се изправила против табуто на доста италианки, които считат, че дарените яйцеклетки не могат да трансфорат една жена в 100% майка. „ Донорството на яйцеклетки е огромен късмет, тъй като дава опция да забременеят на дами, претърпели тежко лекуване ”.

Според Елеонора Порку от болничното заведение „ Сант’Орсола ” от Болоня „ за пръв път яйцеклетки, подложени на толкоз дълъг интервал на криоконсервация и витрификация, показват сходен висок репродуктивен капацитет ”. Това е чудесна вест за дами като Джована, които са принудени да изтърпят дълги и тежки лекувания. Така могат да се надяват, че имат опция да разчитат на банка с яйцеклетки, споделя лекарката.

Според екепертите криоконсервираните яйцеклетки към този момент доближават същия % на постигане до бременност като естествените яйцеклетки. В института от Болоня от 4000 цикъла на заледяване на яйцеклетки се е достигнало до размразяването на 3600 от тях. Това е разрешило раждането на 500 бебета.

Що се отнася до онкоболни дами, 44 от тях след приключването на лекуването си, са решили да прибегнат до потреблението на замразени яйцеклетки. Използвани са 157 и 80 на 100 от тях са оживели след криоконсервацията. Те са довели до 18 случая на зачеване, 15 от които са завършили позитивно. Същите са процентите и при непрекарали израстък дами.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР