41.5 процента от българите не биха подали сигнал за корупция.

...
41.5 процента от българите не биха подали сигнал за корупция.
Коментари Харесай

42 % от българите не биха подали сигнал за корупция

41.5 % от българите не биха подали сигнал за корупция. Това демонстрира проучване на Алфа рисърч, направено по поръчка на Асоциация " Прозрачност без граници ". 

Очаквано проучването демонстрира, че доверието в институциите, виновни за противопоставяне на корупцията, е ниско. Най-голямо е доверието в медиите, което се изяснява с въздействието им и опцията да предизвикат интензивност в институциите. Изследването демонстрира, че жителите имат " нежно доверие " в новата антикорупционна организация. Нейното място по доверие е сред това в Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. 20% от интервюираните са подготвени да подадат сигнал до полицията, 13.5% за антикорупционната организация и едва 10% до прокуратурата.

Програмният шеф на Асоциация „ Прозрачност без граници “ Ваня Кашукеева-Нушева разяснява, че максимален е процентът на хората, които биха подали сигнал за корупция, работещи в администрацията. Най-нисък % на заинтригуваните да оповестят за демонстрация на корупция - сред 4-6 %, е измежду безработните и хората в дребните обитаеми места.

Изследването демонстрира, че има връзка сред готовността за подаване на сигнал и обитаемото място. Най-висок % на подготвеност да подадат сигнал се установи в София и регионалните градове – сред 17 и 19 %, а най-ниска е готовността в селата - 8 %.  

Според 36% от интервюираните да откажат рушвет е най-ефективната алтернатива за опълчване на корупцията. Почти същият % от запитаните пък считат, че нищо не зависи от тях. В първата група попадат най-много младите и образовани българи. Във втората категория са хората над 65 години. 

За 17.6% от интервюираните негласуването за корумпирани политици също е алтернатива за опълчване на корупцията. 11% са заявили присъединяване в митинги и едвам 8.4% протест на корупмипран бизнес.

" Хората са изтощени от въпроса за това по какъв начин може да се противодейства на корупцията и като цяло 36% смятат, че като елементарни жители не могат да създадат доста, само че в същото време е налице капацитет за дейна гражданска съпротива измежду жителите и това е ¼ от нетренираните лица ", разяснява Нушева. 

Според политолога Антоний Гълъбов корупцията се приема като пояснение на всички проблеми, а не като проблем. По думите му проучването удостоверява убеждението на хората, че корупцията е инструмент на властването. " Това е преобладаващото отношение към властта ", изясни той.

По думите му главният претекст за отвод да се подава сигнал, с изключение на недоверието в институциите, е страхът и метода, по който властта " действа през корупционния механизъм ". 

Гълъбов заключи, че има смяна в отношението на младежите и готовността им да вземат участие в митинг или подписка.
" Основният проблем пред ефикасното гражданско присъединяване, е обществената изолирания. Групите, които се намират в обществена изолираност, дезинтегрираните, които срещат компликации в пълноценното си присъединяване в дневния ред на обществото, са най-застрашени и имат най-отчетливо изразена беззащитност за противопоставяне на корупцията. Това са и групите, в които прокорупционната настройка е допустима. Изолираните групи в дребните обитаеми места, самотните възрастни хора – това е главната среда, в която властта продължава да се мисли като само допустима през инструментариума на корупцията ", изясни политологът. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР