40 пъти по-скъп ток за бизнеса вчера (9 февруари) –

...
40 пъти по-скъп ток за бизнеса вчера (9 февруари) –
Коментари Харесай

Защо Домусчиев недоволства за тока, без да говори директно за Ковачки?

40 пъти по-скъп ток за бизнеса през вчерашния ден (9 февруари) – от това се оплака ръководителят на КРИБ и притежател на Нова телевизия Кирил Домусчиев. Той разгласява в персоналния си профил във Фейсбук карта на настоящи данни и по-точно – 63,18 евро за киловатчас в България и 1,57 евро в Германия. Само че през вчерашния ден в Германия към този момент се усещаше резултатът на бурята " Сиара ", а най-голямата европейска стопанска система залага доста мощно на ВЕИ мощности.
Справка на Actualno.com в уеб страницата на енергийната ни борса сподели, че огромният пик потегля от неделя следобяд – от 14 часа до 0:00 часа в среднощ, когато цената минава 120 лв. на мегаватчас, а сред 17:00 часа и 20:00 часа цената е съвсем 186 лв. на мегаватчас. Факт е, че толкоз висока цена няма в предходните четири дни – при междинна цена 123,57 лв. на мегаватчас за цялата неделя, цената в събота е 70,55 лв., в петък е 97,74 лв., в четвъртък е 87,36 лв., а в сряда – 75,40 лв..
Отдавна работодателите се оплакват от операции на свободния пазар и по-точно – от сдруженията, свързвани импровизирано с Христо Ковачки. Той управлява производството на мощности от общо 2363 мегавата, което е повече от това на АЕЦ " Козлодуй ", като основно става въпрос за ТЕЦ-ове с комбинирано произвеждане. Има недоволство на работодателите и от държанието на избран търговец - " Гранд Енерджи дистрибюшън ". То е свързвано с Ковачки, като недоволството е, че и други търговци, зад които стоят офшорни компании, купуват ток и от АЕЦ-а, т.е. избрана група става цялостен монополист и може в дадени дни и часове да трансформира цената на сегмента " Ден напред " на борсата. Описаните нагоре ценови върхове тези дни са точно в този сегмент на борсата. Очаква се до края на тази година той да се причисли към общия европейски пазар – данни от който сподели и Домусчиев, до момента в който показваше недоволството си, без да показва Христо Ковачки като причина. Според Комисия за защита на конкуренцията обаче публично монопол на Ковачки няма - ето каква беше реакцията на работодателите за това умозаключение в тази публикация.
Защо предприятията в България не могат да задоволят пълноценно потребността си от ток с дълготрайни контракти, а не да разчитат единствено на сегмента " Ден напред " – припомнете си в този материал!
Пред Нова телевизия производител на стомана се оплака, че работи на загуба при цена от над 40 евро на мегаватчас. Според него, от началото на годината цената била 52 евро на мегаватчас. И още веднъж, както и при предходни случаи, се чуха гласове за митинги.
Цените на горивата
Съгласно формалния бюлетин на енергийното ни министерство, обновен през 2019 година, с данни към 2017 година, производството на първична сила, при което се употребява природен газ и нефтопродукти, е единствено 0,8%! Ако към това се прибавят и невъзобновяемите боклуци т.е. горенето на отпадък, процентът става 1,1 на 100 т.е. безусловно нищожен дял на гориво, което се смята за едно от най-екологичните.
Какво обаче е ситуацията в Турция, откъдето към този момент идва съветският газ и за България? В края на предходната седмица съветската осведомителна организация " Интерфакс " разгласява забавен материал – че вносът на съветски газ в Турция през 2019 година е намалял с 10%, а Турция е вдигнала вноса от Азербайджан с 40%! Руският газ, импортиран в Турция, е към 14-15 милиарда кубични метра, а в случай че нещата не престават по този начин, Турция няма да е вторият максимален клиент на " Газпром " след тази година – Турция държи това място от 2007 година насам. От Азербайждан вносът е надалеч от този от Русия, само че се усилва и към този момент е 8,66 милиарда кубични метра. Още по-интересното е, че по " Син поток " – де факто основата на " Турски поток ", само че при потенциал 16 милиарда кубични метра от тръбата единствено за Турция (с " Турски поток " към този момент ще има втора тръба, предопределена за Европа и по проект минаваща през България), през 2019 година е употребен потенциал от единствено 10 милиарда кубични метра.
Междувременно, съгласно статистиката на профилирания уебсайт Fuelo, бензинът е с повишаване от приблизително 1 стотина за месец и наклонността е да няма смяна (2,23 лв. на литър средно). Разликата по региони е сериозна – 46 стотинки, при най-ниско равнище 1,94 лв. и най-високо от 2,38 лв.. Дизелът пък стои приблизително на 2,28 лв. за литър и не е помръдвал от един месец от тази кота, само че " ножицата " в другите региони е 50 стотинки – от 1,92 лв. до 2,42 лв..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР