40 хил. лв. трябва да плати прокуратурата на бизнесмена Иво

...
40 хил. лв. трябва да плати прокуратурата на бизнесмена Иво
Коментари Харесай

Иво Прокопиев осъди прокуратурата

40 хиляди лева би трябвало да заплати прокуратурата на предприемача Иво Прокопиев поради противозаконното обвиняване за пране на пари. Решението на Софийския градски съд е от 16 декември т.г. и може да се апелира на втора инстанция.

Прокопиев беше разследван по сигнал на Николай Бареков от 2012 година поради продажбата на " Каолин " АД на немски тръст. 6 година по-късно беше притеглен като обвинен, само че делото не стигна до съда. Досъдебното произвеждане беше прекъснато с претекст, че няма закононарушение при договорката за предприятието сред двата частни субекта.

След това Иво Прокопиев завежда дело за неимуществени вреди. Разследването против него било необятно отразено в медиите. Публикациите за към този момент потвърдено противозаконното обвиняване били налични в интернет и след прекратяването. Бил компрометиран в обществото, опозорено било положителното му име на жител и експерт, бизнесмен и държавник.

Бил заставен да изяснява на сътрудници в страната и в чужбина, на сътрудници, другари и близки, че е почтен, че всичко това е плод на нелепа неточност или на преднамерена офанзива против него. През цялото време бил извънредно смутен освен поради него, само че и поради фамилията и околните му, които тежко възприемали протичащото се с него.

Искът на Прокопиев е за 100 хиляди лева, само че арбитър Стефан Шекерджийски му присъжда 40 хиляди лева По делото е несъмнено, че обвиняването за пране на пари е нелегално, а Прокопиев е потърпевш.

Разпитани са очевидци, които описват, че предприемачът бил мощно обезпокоен от обвиняванията за " Каолин " АД, вдигал кръвно, тормозил се за фамилията и околните си.

Според него обвиняването за " Каолин " АД през 2018 година било нелогично, най-малкото тъй като към този момент е бил обвиняем по дело за приватизацията му и е оневинен през 2003 година

В правосъдния акт се разисква и теч на информация от прокуратурата към медиите, тъй като публицисти чакали пред офиса на Иво Прокопиев още преди там да дойде прокурор Франтишек, с цел да желае документи за следствието. Представителите на прокуратурата се държали надменно, макар че пристигнали за документи, което можело да стане умерено и по различен метод.

" Името на Иво Прокопиев е било съществено опетнено, с изключение на от медийната изява, към която той би следвало да има засилена толерантност, поради публичния му статус, по този начин и с оглед непремерените изявления на представители на прокуратурата ", написа съдът в решението си.

Иво Прокопиев беше оневинен на две инстанции поради липса на закононарушение и по друго дело - за продажбата на държавните дялове в едно от ЕРП-тата. Процесът не стигна до Върховния касационен съд, тъй като прокуратурата не стачкува.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР