40 години от официалното откриване на Националната астрономическа обсерватория Рожен

...
40 години от официалното откриване на Националната астрономическа обсерватория Рожен
Коментари Харесай

Обсерваторията на Рожен стана на 40 години

40 години от формалното разкриване на Националната астрономическа обсерватория Рожен (НАО Рожен) се навършват през днешния ден (13 март 2021 г.). Заради пандемията, за първи път Обсерваторията посреща годишнината си без гости.

През първите си години НАО Рожен е теоретичен астрономически комплекс с три телескопа: повсеместен 2-метров телескоп за фотометрични и спектрални наблюдения и два по-малки телескопа. Първите наблюдения се правят на фотографски плаки. За първите две десетилетия от работата й са получени над 10 000 фотографии на обекти от Слънчевата система.

Още първоначално си нашата Обсерватория е била на едно забележително високо международно равнище. Това са нови технологии за времето си, задоволително огромен телескоп, който може да даде огромен набор от астрономични задания за наблюдаване. От тук да вземем за пример стартират да се вършат наблюдения и теоретични модели, които в действителност са по-важната част от Астрономията, не просто наблюдаване, а модел по какъв начин и какво е държанието и еволюцията на галактиките във Вселената, близки до нас. Най-вече можем да отбележим модел за еволюцията на галактиката Андромеда. Впоследствие се вършат много съществени теоретични модели във връзка с еволюцията на звездни купове в нашата вселена, сподели доцент Никола Петров, шеф на НАО Рожен.

Технологиите за наблюдения в Обсерваторията се модернизират сега по планове. НАО - Рожен се снабдява с нов оптичен телескоп. " Малко по-малък е от в този момент съществуващият максимален телескоп, само че той е от ново потомство, с много по-добри благоприятни условия и по-ефикасен метод на работа, което несъмнено значи, че ние можем да разтеглим нашия кръг на астрономически проучвания. Имаме план, който е на международно равнище, за създаване на професионален радиотелескоп в една обща мрежа с сходни радиотелескопи в Западна Европа. Имаме, несъмнено и нов телескоп за слънчеви наблюдения ", сподели Петров.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР