40 години на сцената отбелязва певецът Васко Василев – Базилио.

...
40 години на сцената отбелязва певецът Васко Василев – Базилио.
Коментари Харесай

Васко Василев – Базилио и благодатната сила на песента

40 години на сцената отбелязва артистът Васко Василев – Базилио. Годишнината той ще отпразнува дружно с феновете си във Военния клуб в София на 29 март с концерта " С плодородната мощ на песента ". И по този начин, както целият му живот е предан на духовното начало и като човек, обвързван с богословието, Васко ще даде целия доход от концерта за благородна идея – ремонт на рушащата се черква " Свети Климент Охридски " в някогашната семинария край гара Черепиш в живописното Искърско дефиле.



Творческият път на Васко Василев – Базилио стартира през 1982 година в Младежки мъжки хор – София с диригент Валентин Бобевски. Малко по-късно постъпва и в Смесения хор на Българското национално радио, където се изявява и до през днешния ден. През годините Базилио има и сполучлива солова кариера като реализатор на българска поп музика, фолклор, църковно-славянски песнопения и даже – опера. Пял е на една сцена с Гена Димитрова и Надка Караджова, докосвал се е до звезди като Джеймс Ливайн, Шломо Минц, Зубин Мета и други Особена любов обаче таи към Смесения хор на радиото.

" Смесеният хор на БНР е един от най-хубавите професионални хорове в България – споделя артистът. – Ние имаме безпределно доста концерти, участваме в разнообразни културни събития, записваме непрекъснато, пътуваме и по света. Във времето преди пандемията от Ковид-19 правехме доста турнета в чужбина, като е имало години, в които шест месеца сме в България, останалите шест – зад граница. На мен този хор ми даде ужасно доста. Даде ми сцена, даде ми другари, и запознанства с актьори, музиканти. Чрез него аз имах опция да се докосна до разнообразни култури, да изуча тяхната музика, да основа доста контакти и другарства. Ето за какво, съм признателен на институцията БНР, на всички сътрудници, с които сме работили и работим в Смесения хор. "

Съпругата на Васко Василев – Базилио Натаниела също е обвързвана с БНР. Дълги години тя е част от албанската редакция на " Радио България " и също като Васко е предан на работата си човек.

" Радиото е нашият дом. Прекарваме по-голямата част от времето си тук, отдавайки се на специалността си. Тук се и запознахме с Натаниела преди доста години. Изживяхме мощна прочувствена връзка и не след дълго създадохме семейство. Аз съм един благополучен човек. Семейството ми е прелестно, жена ми е превъзходен човек и мощна майка. Тя беше отдадена на децата ни, когато аз ходех на дългите турнета по света. А към този момент имаме и внуци. "



Не единствено от фамилията си, само че и изцяло публично Васко Василев – Базилио е провъзгласен за " Мистър Дядо " на 2022 година от едноименна конкуренция у нас. " В живота има и захар, и сол " – по този начин изяснява компликациите в битието ни артистът и е признателен на Бога, че му е дал гений и опция да предава положителна сила към хората. И не е инцидентно, че когато е на петдесет взема решение да учи богословие, а в този момент му следва да отбрани докторантура в Богословския факултет на СУ " Св. Климент Охридски ".

" Познанието в духовната академия дръпна пред мен една огромна завеса и разкри това, което не съм знаел или което не съм разбирал. Когато влизам там, влизам като в храм. Благодарен съм, че имах опция да се докосна до извора на знание на преподавателите в Богословския факултет и да черпя от него. "  

Духовна музика ще прозвучи и на идния благотворителен концерт на Васко Василев – Базилио, с който той ще означи 40 години на сцената.

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки: персонален списък

По обявата работи: Анна Фуцкова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР