40 до 45 долара се очаква да се задържи в

...
40 до 45 долара се очаква да се задържи в
Коментари Харесай

Нищо плашещо не иде на петролния пазар

40 до 45 $ се чака да се задържи в обозримо бъдеще цената на петрола за барел вид „ Брент “. Тази цена устройва всички играчи на международния пазар. Тя не е такава, която генерира свръх облага, само че основава условия за резистентност. Това разяснява в изявление за БГНЕС енергийният специалист Христо Казанджиев.

„ Вече се следят избрани сигнали, че петролният бранш стартира да се възвръща. Върви се към едно нормализиране. Пред анализаторите не престават да стоят два сюжета – единият затихване на корона рецесията и другият втора вълна на COVID-19 през есенно-зимния сезон, който да докара до ново понижение на потреблението “, очерта Казанджиев. Според него този скептичен вид е малко евентуален.

Експертът напомни, че проблемите в петролния бранш започнаха от началото на 2020 година като водещата причина беше ценовата война сред Саудитска Арабия и Русия. „ Това нещо в композиция с корона рецесията повлия в допълнение за стагнацията на пазара на нефт, потреблението доста внезапно спадна. Целият свят изпадна в сериозна рецесия и това докара до подобен внезапен спад на цената, какъвто от дълго време не бяхме виждали “, означи той.

Казанджиев акцентира, че международните складове на нефт съвсем се задръстиха. „ Черното злато “ стартира да се предлага на практика без пари – единствено и единствено да се освободят свободни размери за предпазване.

„ От една страна беше трагично за пазара, от друга обаче – добре пристигнало заради обстоятелството, че тази застоялост и корона рецесия докара до по-голяма хрисимост сред главните играчи на петролния пазар, Саудитска Арабия и Русия, т.е. уголемение на състав ОПЕК+. В първата десетдневка на май беше реализирано съглашение за понижение на добивите – както от страна на Русия по този начин и на Саудитска Арабия. С него трябваше да се реализира нормализиране на пазара на нефт. В резултат на сделката цената стартира да се повишава последователно като доближи досега в порядъка на 40-42 $ на барел за вид Brent “, отбелязва Казанджиев.

В началото на юни министрите на ОПЕК + утвърдиха удължаването на настоящите параметри на съглашението за понижаване на производството на нефт до края на юли, само че без Мексико. Така общата квота би трябвало да бъде 9,6 милиона барела дневно.

В документа се споделя, че страните от ОПЕК + приканват и други огромни производители на нефт да се причислят към съкращаването на производството. Възможността за по-нататъшно разширение на съглашението сред ОПЕК+ ще зависи от цялостното съблюдаване на квотите от всички страни от съюза.

Цената на фючърсите за недопечен нефт „ Брент “ с доставка през август на борсата в Лондон се увеличи на 22 юни с 2,2%, и при привършване на сесията доближи Щатски долар 43,1 за барел. Последният път, когато цената на петрола от този клас беше над 43 $ за барел беше на 8 юни тази година. В същото време цената на суровия нефт WTI се увеличи с 2,3% до 40,75 $ за барел.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР