4 сценария за израелска сухопътна офанзива в Газа. Британският в.

...
4 сценария за израелска сухопътна офанзива в Газа. Британският в.
Коментари Харесай

4 сценария за израелска сухопътна офанзива в Газа


4 сюжета за израелска сухопътна атака в Газа. Британският в. „ Гардиън “ разказва вероятен сюжет за сухопътна интервенция на Израелската войска в Ивицата Газа, която се чака в отговор на нападението от „ Хамас “.

Сраженията сред израелските военни и „ Хамас “ нормално следват подобен модел, като през годините са осъществявани наземни интервенции от друг мащаб. Обикновено предшествани от тежък обстрел, който е ориентиран към региони и места, свързани с посоката на израелските офанзиви.

В първата фаза на акциите Израел употребява интензивно и авиация, и обстрел от наземна артилерия и морски катери, с цел да порази военната инфраструктура на „ Хамас “. Включително държавни здания, полицейски сектори, крайбрежни уреди, подготвителни центрове и домове на висши чиновници.

Независимо от това, че Израел има голямо преимущество във връзка с размера на армията си, технологиите, оръжейните системи и логистиката, Хамас се е приспособил доста през годините, с цел да се възползва от гъсто застроената градска среда на Газа.

Географията на Газа лимитира опциите на израелските интервенции и заради това Израелските сили за защита са склонни да употребяват едни и същи направления за нахлуване.

В най-северната част на Газа има селски региони със аграрни земи до граничния пункт Ерез, към Бурейдж южно от град Газа и на изток от Хан Юнис в южната част. Където танковете и бронираната техника могат да се придвижват по-лесно и да заемат огневи позиции. Друга точка за достъп е към Филаделфийския кулоар (границата сред Египет и Газа) покрай град Рафах в южната част на Ивицата.

В предишното Израел е употребявал позиции в централната част на Газа, с цел да се опита да прекъсне връзките сред град Газа и южната част, както и на други места, с цел да разчлени региона.

„ Хамас “ и други фракции в Газа са наясно, че това са направления, които израелските сили могат да употребяват. И постоянно разполагат челните си отбранителни линии в тези региони, които в предишното са били сцена на тежки боеве.

Северните подстъпи към Газа стават все по-трудни за военните на ЦАХАЛ, защото песъчливата и ниско застроена провинция стартира да се заменя с високо строителство в градовете Джебалия и Бейт Лахия. Главният път, водещ от северната към южната част на линията Газа, е заобиколен от промишлени зони. Които Хамас е употребявал за защита в предишното. Районът в центъра на линията и на изток от Хан Юнис е по-открит. Но селата и високите здания около прилежащите автомагистрали постоянно обезпечават прикритие за „ Хамас “.

Израелските сили са подлагани на тежки набези при опитите си да навлязат в огромните градски центрове. „ Хамас “ и други фракции разполагат с противотанкови мини и противотанкови управляеми ракети. Които употребяват дейно дружно с минометен огън.

За една нощ на сражения в застроената зона на Шуджея по време на войната от 2014 година Израел загуби 13 бойци, взривили се на противотанкова мина, а по-късно разстреляни с картечен огън.

Макар че израелските военни имат опит в сраженията бронирана техника в палестинските градове, не на последно място на Западния бряг по време на втората интифада, в този момент се счита, че „ Хамас “ разполага с огромен ресурс от противотанкови ракети „ Корнет “. Които са били употребявани дейно, в това число от „ Хизбула “ в Ливан, против израелски съществени бойни танкове.

Групировката е създала и оборудвани с муниции дронове, каквито се употребяват необятно в Украйна. Които могат да хвърлят бомби върху транспортни средства и войски, което съставлява нова опасност.

„ Хамас “ има дълготраен опит в битката с израелската войска и се е трансформирала в адаптивна и ефикасна градска мощ. Разполага с ядро от опитни бойни водачи, които са осведомени от близко с израелския метод на водене на пердах. Някои от тях приказват иврит и са изучавали задълбочено израелската войска.

Основният проблем за Израел при всеки опит за сухопътна атака е, че ще би трябвало да се изправи против готови позиции на „ Хамас “. Включително бойни тунели, създадени в продължение на години и в някои случаи оборудвани с информационни системи.

Ако в миналото мрежите от тунели на групировката са били обикновени, в този момент инженерите ѝ имат забележителен опит в построяването на укрепени. И добре скрити подземни обекти, които се употребяват като командни центрове и в които се разполагат бойци.

И до момента в който в миналото Израел е имал ясно преимущество при наблюдението на Газа, евтините и елементарно налични дронове, добити от Хамас, изравниха изискванията, позволявайки им да следят израелските линии на офанзива.

Въпреки че Израел евентуално има военния потенциал и воля за това след офанзивата в събота, цената евентуално ще бъде висока за израелските военни и палестинските цивилни. Също по този начин съществува и огромен риск за израелските заложници, държани на територията.

Пълната повторна окупация на Газа би била огромно предизвикателство и евентуално надвишава потенциала на Израел да я ръководи в дълготраен проект. Което допуска, че в случай че Израел въпреки всичко предприеме цялостно навлизане, задачата му по-скоро ще бъде изцяло проваляне на „ Хамас “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР