4 часа лекарите са се борили за живота на младия

...
4 часа лекарите са се борили за живота на младия
Коментари Харесай

Болницата в Бургас проговори за починалия Калин

4 часа лекарите са се борили за живота на младия мъж
Болницата в Бургас проговори за гибелта на на 36-годишния Калин Карапачов, който издъхна след часове циркулиране. Случаят потресе България през вчерашния ден. Бързият му тест първо бил негативен. Накрая, когато положението му към този момент било доста влошено, станало ясно, че е болен от ковид. След трети тест за COVID-19 тестът му била позитивна.

 Загубата на всеки човешки живот е тежка и още по-тежка е за лекарите, които са създали всичко, с цел да предотвратят това да се случи, показват от УМБАЛ Бургас. И декларират, че 4 часа са лекарите са се борили за живота на младия мъж.

Ето какво обявиха от УМБАЛ Бургас:

Загубата на всеки човешки живот е тежка и още по-тежка е за лекарите, които са създали всичко, с цел да предотвратят това да се случи. Представяме хронологията на случилото се с 36-годишния пациент, като подчертаваме, че повече от 4 часа екип от Спешно поделение на УМБАЛ Бургас дружно с реаниматор и реанимационна кола за спешна помощ вършат всичко по силите си, с цел да бъде пациентът настанен в болница. Това се случва в късните часове на 18 ноември, със съдействието и на РЗИ. Категорично не одобряваме упрека за втълпяване на виновност на лекарите от болничното заведение и търсене на изкупителни жертви измежду тях.

На 18 ноември към обед персоналният доктор на пациента се свързва със Спешно поделение на УМБАЛ Бургас с молба да се сложи абокат на пациента, с цел да може да се лекува в домашни условия. От думите на фамилията пред медиите разбираме, че пациентът е пристигнал в УМБАЛ Бургас за банкет с направление и негативен тест за ковид, само че в нашата система липсват данни за първото идване на пациента. В сходни случаи практиката е пациенти с пневмония, само че без потвърден ковид да бъдат насочвани за хоспитализация към Белодробната болница. УМБАЛ Бургас от години не работи по клинична пътека за пневмонии и не приема пациенти с пневмонии, заради съществуването на профилирано лечебно заведение – Белодробната болница. Той е ориентиран за хоспитализация към нея, тъй като настаняването му в УМБАЛ Бургас при пациенти с ковид, при изискване, че няма потвърден подобен, би било рисковано.

УМБАЛ Бургас не разполага с настрана поделение за „ чисти “ пневмонии и в никакъв случай не е имало такова. След като в Белодробната болница отхвърлят да го одобряват, към 20.30 същата вечер пациентът е докаран в Спешно поделение на УМБАЛ Бургас с тежка дихателна непълнота. На място се прави бърз антигенен тест за ковид, който излиза позитивен. Прави се и ПСР, който е по-бавен и резултатът ще излезе на идващия ден. Пациентът се включва на О2, идва за консултация специалист-реаниматор и се преценява, че той има потребност от интензивно лекуване – би трябвало да бъде настанен в реанимация. Към този миг в реанимацията на УМБАЛ Бургас няма нито едно свободно реанимационно легло и началникът на Спешно поделение се свързва с РЗИ с молба да бъде търсено място в реанимация на друга болница. Намерено е място в болничното заведение в „ Меден рудник “, която в началото отхвърля да вземе пациента без резултат от ПСР, само че след това трансформира решението си.

Извикана е реанимационна кола за спешна помощ с О2 и екип съпровожда пациента до болничното заведение в „ Меден рудник “ в късните часове на нощта. Близо четири часа лекари от Спешно поделение и Реанимация вършат всичко допустимо, с цел да оказват помощ на пациента. Взето е решение при положение на отвод за настаняване в друга реанимация той да бъде оставен в Спешно поделение на кислородолечение и непрекъснато наблюдаване от реаниматор.

Направени са безусловно всички проучвания, съвещания и всичко това в детайли е разказано в документите на пациента. Наясно сме, че обществото търси виновници и изкупителни жертви.

Молим ви, не ги търсете измежду лекарите, които сега работят непрекъснато, подложени са на голям стрес и напън и се пробват да оказват помощ на всеки съгласно своите познания и благоприятни условия. Най-малкото, от което обществото ни има потребност в този момент, е да бъде настройвано против тези, които дават всичко от себе си, с цел да оказват помощ, даже с цената на своя личен живот.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР