35 прокурори, следователи и съдии участват в подбора за европейски

...
35 прокурори, следователи и съдии участват в подбора за европейски
Коментари Харесай

35 български магистрати искат да работят за Кьовеши

35 прокурори, следователи и съдии вземат участие в подбора за европейски делегирани прокурори в България. Срокът за подаването на документи изтече в понеделник. Предстои прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет да изслуша претендентите, които дават отговор на изискванията - да са настоящи магистрати със статут на несменяемост, да имат доста добра оценка при последната си препоръка, да са с най-малко 8 години юридически стаж и под 58-годишна възраст, както и да владеят британски език на равнище най-малко В2.

В България ще има 10 делегирани прокурори, които ще са на послушание на централата на европрокуратурата в Люксембург, ръководена от румънката Лаура Кьовеши.

Сред разумно има на първо място прокурори - 24. Следователите, които се борят за мястото, са деветима. Има и двама съдии. Повечето претенденти са от районно и окръжно равнище в правосъдната система. Малко от тях са известни имена. Един от тях е Венцислав Фердинандов от спецпрокуратурата, който е един от наблюдаващите прокурори на делата на хазартния предприемач Васил Божков. " Зад гърба си имам 20-годишен опит като прокурор, в частност и по закононарушения, свързани с похищения върху икономическите устои на страната ни, някои от които с огромен публичен отзив ", написа той в мотивационното си писмо.

Сред претендентите за поста е и Милко Момчев от Софийската градска прокуратура, който наблюдаваше, под чиито парчета починаха две девойки. Втората инстанция записа в претекстовете към оправдателната присъда по това дело, че следствието е било минирано по този начин, че неоправдателни присъди са невъзможни. " Ако бъда определен за позицията, ще допринеса за отбрана на финансовите ползи на Европейски Съюз против тези закононарушения, ощетяващи съществено европейския бюджет, които все още към момента не са обективно и цялостно разследвани от националните правосъдни органи ", написа в мотивационното си писмо Момчев.

Следователят на практиките в прокуратурата и осъди Министерство на вътрешните работи за нелегално подслушване, също взе участие в процедурата. През 2016 година той разгласи, че има шпицкоманда от магистрати, вземат решение делата, както желае тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров. " Не бих се поколебал да обвиня пред съда всеки един причинител на закононарушения, свързани с европейския бюджет ", написа Атанасов в претекстовете си. И добавя, че в случай че за делегиранипрокурори бъдат назначени самостоятелни експерти, няма да има опция за напън от политическата корупция и подвластни управителни представители на управлението на прокуратурата в България. " В момента управлението на прокуратурата в лицето на основния прокурор и неговите заместници, напълно се е отдало на политическата власт в лицето на Бойко Борисов, Делян Пеевски и ръководещите партии, което на процедура пречи за откриване на закононарушения, свързани с европейския бюджет, по които закононарушения вземат участие лица, заемащи висши държавни длъжности ", сочи в Атанасов.

Неправителственият бранш има право да прати на Висш съдебен съвет въпроси и мнения за претендентите. По време на чуването Прокурорската гилдия на съвета би трябвало да реши опита им в наказателно произвеждане на финансови, данъчни, стопански закононарушения, както и опит в интернационалното съдействие по наказателно-правни въпроси. Ще се преценят и познанията им на институционалната правна рамка на Европейския съюз, статут и действие на Европейската прокуратура. След осъществяване на подбора, колегията уведомява Кьовеши, която има право да отхвърли препоръчаните претенденти. Ако това се случи, ѝ се предлага идващият класиран.

Европейските делегирани прокурори няма да могат да работят по национални каузи, те ще следят единствено такива производства, които са от компетентността на Европейската прокуратура (ЕП), изясни наскоро в изявление за БНР българският европейски прокурор  (Георгиева е част от централното управление на европрокуратурата, с 6-годишен мандат. В така наречен гилдия на прокураутрата влизат представители на 22-те страни, които вземат участие в институцията). Тя сподели още, че не е допустимо шефът на делегирания прокурор да се намеси в следствие, което е от компетентността на европрокуратурата. " Делата се разпределят на инцидентен принцип на 15 разнообразни камари, които са формирани от трима прокурори от три разнообразни страни плюс европейски прокурор, който следи това дело. Във всеки един миг делегираният прокурор ще би трябвало да изпращат информация за положението на следствието, броя на обвинени лица, за идните дейности, плановете на решения и т.н ", сподели тя.

По думите ѝ април-май 2021 година е оптимистичният период, в който Европейската прокуратура ще стартира да работи по каузи. Дотогава ще продължи решаването на организационни въпроси.

Правомощия

Европейската прокуратура може да проверява всеки тип машинация със средства на Европейски Съюз, да вземем за пример измами с районни фондове, средствата по линия на Общата селскостопанска политика и така нататък Това включва и злоупотреби с процедури за възлагане на публични поръчки. Европейската прокуратура ще може също по този начин да проверява комплицирани случаи на верижни измами с Данък добавена стойност.

В случаи, когато това е целесъобразно, европейски делегиран прокурор от друга страна членка на Европейски Съюз може да бъде избран да води делото, като да вземем за пример от страна членка, където обвиненият има всекидневно местожителство или народност, или където е зародила главната финансова щета. След като е избран способният европейски делегиран прокурор, той разпорежда ограничения по разследване по своя лична самодейност или издава инструкции на способените национални органи за това. Европейската прокуратура внася обвинителни актове в способените национални съдилища в сходство с използваното национално законодателство и Регламента за Европейска прокуратура.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР