3491 инспекции по направлението Защита на икономическите интереси на потребителите

...
3491 инспекции по направлението Защита на икономическите интереси на потребителите
Коментари Харесай

Кои са най-честите оплакванията на туристите по Черноморието през лято 2023?

3491 инспекции по направлението Защита на икономическите ползи на потребителите на туристическия артикул за интервала 1 януари – 14 август 2023 година са създали чиновниците на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП).

Отделно от това, инспекторите на КЗП са осъществили и взаимни инспекции по самодейност на и с други органи, които са регистрирани в акцията „ Съвместни инспекции ”, както и по постъпили тъжби и сигнали на консуматори, регистрирани в акцията “Жалби и сигнали ”. Съставени са 410 акта за определяне на административно нарушаване. (АУАН).

През отчетния интервал (януари - август) са издадени общо 44 заповеди за налагане на насилствена административна мярка (ПАМ), от които 41 заповеди за „ краткотрайно затваряне на туристически обект ” и 3 заповеди за „ прекъсване на активността “. Комисията е разгледала 20 случая на нарушаване на чл.114, т.2 от Закона за туризма, при които в туристически обекти се дават туристически услуги, които не дават отговор на условията за избраната категория на съответния обект. За откритите нарушавания категоризиращите органи са известени документално.

В осъществяване на Програма „ Зима 2022-2023 “ за реализиране на предпазен и следващ надзор по съблюдаване условията на Закона за туризма и Закона за отбрана на потребителите, за обезпечаване на оптимална отбрана ползите на потребителите през дейния зимен туристически сезон посредством обгръщане на оптимален брой туристически обекти на територията на страната, през интервала ноември 2022 година – март 2023 година са осъществени общо 2060 инспекции, от които 377 тук-там за настаняване, 1609 на заведения за хранене и развлечения, 72 на СПА обекти и 2 на ски писти, като в хода на инспекциите са открити 166 нарушавания.

В осъществяване на стратегия „ Лято 2023 “ продължава да се реализира надзор по съблюдаване условията на Закона за туризма, за обезпечаване на оптимална отбрана ползите на потребителите през дейния туристически сезон посредством обгръщане на оптимален брой туристически обекти на територията на Черноморието.

При осъществяване на инспекциите се следи за съблюдаване условията по повод категоризацията на туристическите обекти, както и предоставяната на потребителите информация, касаеща цени, данни за обекта и търговеца. Обект на инспекциите е и верността на предоставяната на потребителите информация във връзка с цени, характерности, тип и категория на обекта, въз основа на която се прави избор и която може да повлияе на икономическото държание на потребителите при взимане на решение за прилагане на туристически услуги.

През интервала 1 юни – 10 август 2023 година районните дирекции Бургас и Варна са направили общо 620 инспекции, като са проверявани заведения за хранене и развлечения, места за настаняване – хотели, фамилни хотели, жилища за посетители и стаи за посетители, СПА центрове и интернет уеб сайтове. Установени са 85 нарушавания, като най-честите са липса на категоризация, удостоверението за категория не е сложено на видно място, туристическите обекти не дават отговор на одобрената категория и други.

Сигналите и жалбите на територията на Черноморието през сезон Лято 2023 най-често касаят неприятно обслужване и неприятна хигиена, липса на топла вода и климатик в местата за настаняване, отвод от резервация за иден престой от страна на потребителите, които търсят подпомагане за възобновяване на платената сума, както и липса на цени на разнообразни артикули в заведения за хранене и развлечения.

Най-честите образци за нелоялна комерсиална процедура са:

Търговецът дава погрешна и подвеждаща информация на интернет уебсайт и на фасадата на обекта, по отношение на типа на туристически обект – да вземем за пример фамилен хотел се показва като хотел; даване на погрешна информация за категорията на туристически обекти, избрана от категоризиращите органи - да вземем за пример: хотел се показва като тризвезден, а в действителност е категоризиран с две звезди. Честа процедура е търговец да дава погрешна и подвеждаща информация на рекламна табела на място в туристическия обект, по отношение на типа му избран от категоризиращия орган – да вземем за пример бистро се показва като бар или ресторант; търговецът дава погрешна информация, по отношение на крайната продажна цена на стоките, посредством меню с оповестени продажни цени и грамажи.

Жалби и сигнали можете да подавате на уеб страницата на КЗП https://www.kzp.bg/podavane-na-zhalba и на горещия телефон на потребителя 0700 111 22 или *2211 от мобилен.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР