33 години по-късно: Десетки митове за най-мръсната тайна на прехода33

...
33 години по-късно: Десетки митове за най-мръсната тайна на прехода33
Коментари Харесай

Имало ли е сглобка за подпалването на Партийния дом?

33 години по-късно: Десетки легенди за най-мръсната загадка на прехода

33 години след подпалването на постройката на Партийния дом в столицата, този случай остава като една от най-мръсните секрети на прехода. На 26 август 1990 година Пламен Станчев, член на придвижване " Инициатива за гражданско неодобрение ", афишира, че ще се самозапали, в случай че от Партийния дом не се отстрани петолъчката - знак на непозната страна. Вместо него обаче в  23 ч. пламва цялата постройка. Пожарът дефинитивно е сподавен едвам в 3,18 ч. на идната заран. Напълно са опожарени 40 пространства. Изцяло е унищожено и разграбено имущество в 94. За благополучие, жертви няма. Но няма упрекнати, делото е прекъснато, а години наред аргументите са палежа разделят сини и червени, власт и съпротива. Митовете за подпалването на Партийния дом в този момент се ускоряват, тъй като единствено след няколко дни в постройката сядат народните представители след ремонта, който през всичките тези години надвиши 40 милиона лв..
--> 1.  Кой драсна клечката
Информацията на комунистите и опозицията е радикално противоположна. 20 години след палежа полк. Любен Левичаров, някогашен шеф на Централната работа за битка с проведената престъпност и един от идеолозите на митичния кръг " Монтерей " декларира, че това са създали хора на " Подкрепа ", а акцията е била проведена. През 1990 година той е действен служащ от Държавна сигурност в Софийско градско ръководство на Министерство на вътрешните работи. Според него в постройката са влезнали хора на " Подкрепа " с гащеризони, които носели бидони със мощно запалителна течност.  После нахлули и доста лумпени, които отмъкнали компютри, техника и пишещи машини.  Волен Сидеров обаче е безапелационен, че вътре в постройката на Българска социалистическа партия владеело ситуацията, десетина индивида вилнеели и чупели, разигравали спектакъл, а народът въобще всеобщо не е нахлувал в Партийния дом. Целта на Българска социалистическа партия била да си откри мотив да отстрани палатковия лагер на жълтите павета.
2.  Митичните бидони
Анонимен очевидец на палежа споделя, че съвсем във всяка стая на първия и втория, която е от страната на " Дондуков ", имало бидони с нещо като алкохол за горене, ацетон, лакочистител - по този начин миришело. Те били боядисано в бяло, четвъртити, с черни капачки, пластмасови, 5-6-литрови. Никой не ги е видял да се внасят, само че очевидци настояват, че са ги видели да се разливат. Твърди се, че ден преди пожара някакви хора сваляли решетките долу на партера, без да се знае по чие разпореждане. В първите часове на пожара очевидци настояват, че вътре се движели хора в камуфлажни униформи, както и маскирани командоси с палки. Когато пожарът бил загасен се оказало, че тези бидони са горели най-вече и са съдействали за разрастването на пожара. По-късно обаче следствието не намира обстоятелства за тези бидони.
3.  Който скача, е Левскар
Както постоянно през последните 33 години, дежурният провинен е агитката на Левски. Така е и при подпалването на Партийния дом. Един от съдиите по делото твърди,  то е провалено, тъй като в него имало прекомерно доста политика. Но признава, че множеството привлечени като обвинени били ултраси, които се чувствали недосегаеми, когато се смесват с тълпата. Много от тях били лабилни душевен и елементарно манипулируеми. Съществуват обаче доста показания, че не са били разпитвани доста хора, видени от камерите на Българска народна банка. Намерено е писмо от жена, която видяла военни да дават указания на някакви младежи. Не са разпитвани доста спортисти от " Левски " и ЦСКА. Твърди се за знаков апартамент в хотел " България ", в който са били раздавани спортните екипи и бейзболни шапки, с цел да могат участниците да се разпознават между тях. Имало и младежи с бели ризи и черни маски на лицата.
4.  Странният случай на Пламен Станчев
Всичко стартира откакто двама души афишират, че ще се самозапалят, в случай че до 20,30 ч не бъде взето решение за събаряне на петолъчката от партийния дом. Това са Пламен Станчев и духовник Димитър Амбарев. В 20,40 ч. водачът на " Подкрепа " доктор Константин Тренчев приказва пред събралите се и заплашва властта, че хората ще нападат омразната постройката, знак на комунизма. В 21,15 ч. в ефира на Българска национална телевизия Радой Ралин и поетът земеделец Йосиф Петров насочат апел към президента петолъчката да бъде демонтирана, с цел да не се стига до крайности. Явяването на двамата на тв екрана изкарва хиляди на площада. Вместо самозапалване обаче в партийния дом пламва пожар. Едни настояват, че  Станчев желал да направи каскадьорски номер, а не същинско самозапалване. Че се е залял с бензин, разводнен щедро с вода. Но тона не се удостовери при следствието. Велислава Дърева е от тези, които настояват, че Пламен Станчев нямал желание да се пали. Не бил облечен в шинел, пропит с бензин, просто бил напръскан с вода. Тя пушила на една крачка от него, когато нищо не пламнало, а през това Тренчев викал: Докато не махнете петолъчката - ще щурмуваме.
5.  Президентът- екскурзиант


Случайно ли не през трагичния палеж тогавашния президент Желю Желев, който е определен на поста от Великото национално заседание 26 дни преди този момент, не е бил в София. Странно в този ден президентът е бил в резиденция " Евксиноград " край Варна. Заминал е ден по-рано с значимата задача да инспектира летните резиденции на Тодор Живков.  По същото време го няма в София и министър председателят Андрей Луканов и идеолог на преврата против някогашния Първи. Той е на държавно посещаване в Прага. Ген. Атанас Семерджиев, който е вице на Желев, обаче е главен участник. Той написа записки преди гибелта си, в които непосредствено упрекна за нагнетяване на напрежението доктор Тренчев, който бил призовавал за генерална стачка в цялата страна и подкокоросвал хората от Града на истината към екстремистки дейности. Според генерала истината за палежа е била потулена от тогавашния основен прокурор Иван Татарчев. Семерджиев отхвърли да прати вътрешни войски против протестиращите от Града на истината.
6.  Нежната гражданска война
Управляващата тогава Българска социалистическа партия, която пет месеца преди този момент се преименувала и зачеркнала името Българска комунистическа партия, хвърля виновността върху опозицията, а леви политици упрекнаха Съюз на демократичните сили, че негови представители са запалили клечката, с цел да провокират безпорядък и безредици. Целта била да бутнат ръководството принудително, без избори и да дойдат на власт посредством държавен прелом. За тях главния провинен е синдикалния водач доктор Константин Тренчев и неговите хора от " Подкрепа ", които драснали клечката, с цел да смъкват властта. Те настояват, че Желю Желев е създател на мисълта, че с цел да успее " нежната гражданска война " би трябвало да се съберат към триста хиляди протестиращи. По време на пожара тълпата била огромна, имало доста озверели хора, подготвени да раздерат всеки, който им опонира.
7.  Дългата ръка на Луканов
Представители на тогавашните опозиционни сили обаче са безапелационни, че пожарът е сюжет на комунистите и нейния инструмент Държавна сигурност като задачата е да била да се унищожат финансови документи и решения на Политбюро, които биха могли да изправят доста хора на съд за национално изменничество. Щурмът и разграбването са инсценирани от тайните служби. Д-р Тренчев твърди, че пожарникарите са получили заповед да гасят огъня чак 6 часа откакто е избухнал. Според него пожарът е осъществен съзнателно от комунистите и с цел да трансферират виновността върху протестиращите от Града на истината. Президентът на КТ " Подкрепа " вижда в дъното на палежа починалия министър председател Андрей Луканов. Според очевидци тези, които нахлуват в сивата постройка били изцяло наясно накъде тъкмо да се насочат из комплицирания лабиринт на Партийния дом и кои стаи тъкмо да палят. А това няма по какъв начин да стане без вътрешни хора, които авансово да са инструктирали така наречен " лумпени " къде да палят клечката.
8.  Имало ли е сглобка
В прословутия филм на Малина Петрова се стартира и друга версия:  Тогавашният министър председател болшевик Андрей Луканов направил сглобка с демократичната съпротива от Съюз на демократичните сили като се договорил с доктор Константин Тренчев и с висши кръгове от Съюз на демократичните сили Партийният дом да бъде запален, тъй като това щяло да донесе дивиденти и на двете страни. Затова и президентът доктор Желев бил пратен надалеч от столицата. Емигрантът Петър Бояджиев споделя скандални неща за Луканов и Тренчев. В телефонен диалог доктор Константин Тренчев му съобщил, че Луканов го е насърчил към по-активни улични митинги и му е споделил непосредствено, че на Партийния дом заслужава да му се драсне клечката. Бояджиев е уверен, че комунистите стоят зад драсването на клечката, с цел да прикрият своите незаконни дейности в предишното и приключването на финансови потоци към чужбина. Твърди се също по този начин, че една жена разказала на следствието по какъв начин от една печатница на ул. " Бенковски " излизали група яки мъже по потници, водени от униформени. " Другари, всичко е ясно, нали? ", питали униформените, а групичката мъже се разкрещяла " Да! " и тръгнала към Партийния дом. Ако аз бях запалил Партийния дом, щеше да изгори, иронично обича да разяснява Тренчев.
9.  Горящите архиви
Свидетели настояват, че огънят лумва от най-малко 8 места. Напълно са опожарени 40 пространства с архиви. Изцяло е унищожено и разграбено имущество в 94 стаи. Във кино лентата " Приключено по отминалост " обаче излиза наяве, че документите не са изгорели. Имало е огнища, които са инсценирани. Много неща са били изнесени, преснети и скрити. Твърди се, че са изгорели доста финансови документи, архивите от съвещанията и решенията на Политбюро, изключително специфичните решения, които биха могли да изправят доста хора, в това число цялото Политбюро и членове на Централен комитет на Българска комунистическа партия, както и авангарда им - Държавна сигурност, на съд за национално изменничество. Твърденията, че са били изгорели всички документи по процеса против Трайчо Костов, също не са правилни. Тези архиви в началото са били в Министерството на вътрешните работи. След това са се съхранявали в Партийния дом, само че не са изгорели, тъй като се пазели в чували в едни добре оборудвани складове в подземията, до които огъня не е стигнал.
10. Да живее мафията
Филмът " Приключено по отминалост " демонстрира по какъв начин е зачената българската мафия в оня миг. В него се загатват редица имена, върху които пада подозрението за палежа без обаче да има доказателства. Твърди се, че не са разпитвани съществено нито Румен Сербезов, нито Александър Лилов, нито членовете на Политбюро, които са прекарали нощта в кооперацията си на ул. " Велико Търново " и са следили събитията. Не са разпитани генералите, които са били вътре в постройката, в това число Любен Гоцев, който твърди, че е бил вътре единствено за малко, само че след това очевидци го опровергават. " Оттук би трябвало да стартираме да разплитаме чорапа. Години наред се чудим за какво ни ръководят бандити. Ами тъй като са в комбина с бандитите! ", декларира режисьорката Малина Петрова. Тя е безапелационна, че някои от участниците незабавно по-късно се оказали със скъпи магазини и парцели в центъра на София, както и със първокласни лимузини.
11. Скелетът на Орион
Любопитна детайлност е, че 5 години след палежа в постройката на Партийния дом се настанява напълно прясно учредената Българска земеделска и промишлена банка (БЗПБ). Това става с решение на социалистическото държавно управление на Жан Виденов. Тя стана известна като банката на кръга " Орион ", ръководена от огромния зложелател на Луканов Румен Спасов,  наследник на дясната ръка на Тодор Живков и дълготраен зам.-министър на вътрешните работи ген. Мирчо Спасов. В основаването й вземат участие разнообразни предприемачи, свързани с Българска социалистическа партия и така наречен орсовски - аграрни организации на тогавашните ТКЗС-та, реанимирани по законопроект на левия народен представител Златимир Орсов. Председател на Надзорния съвет на банката на " Орион " е Веска Меджидиева, брачна половинка на Румен Спасов. През 1995 година тогавашният основен прокурор Татарчев нападна в съда учредяването на банката и през април 1996 година тя престана да съществува поради фантомни нерегистрирани аграрни организации. Това докара до разпад на " Орион ". Меджидиева избяга от страната в ЮАР, където Румен Спасов я последва и по-късно умря от рак.
12. Потайният триъгълник
Триъгълник на властта - постройките на Партийния дом, на Министерския съвет и по това време - наДържавния съвет, а през днешния ден - на президентската институция, е огромната горделивост на комунистическата влас от 50-те години на предишния век. Тежкият жанр на трите здания, именуван от хората сталинистки, е заимствуван от руската архитектура от трийсетте и четиридесетте години по времето на ръководството на Сталин в Съюз на съветските социалистически републики. Целта е постройките да внушават на елементарните хора почит, тежест и недостижимост. Отвътре и трите здания, най-много Партийният дом, са също монументални - с мраморни коридори, дъбови ламперии, солидни тежки порти на кабинетите, високи тавани с гипсови орнаменти, тесни прозорци. Потайностите към тях са съвсем именити. Твърди се, че Министерският съвет, днешното Президентство и Партийният дом са били свързани със система от подземни връзки, които са минавали и до тогавашния Мавзолей на Георги Димитров, който бе отстранен през август 1999 година. Причината е ясно - в случай че нещо заплаши тогавашните властници, те да могат да се измъкнат по тези връзки и да изчезнат в прилежащите софийски улици.
13. Духът на Живков
Партийният дом има богата и не изключително лицеприятна история по време на социализма. В него са се провеждали Конгресите и множеството от пленумите на Българска комунистическа партия (при закрити врати) са се провеждали тук до 1981 година, след което новопостроеният Национален замък на културата (НДК) ги поема. От тази постройка са тръгвали значимите решения, които са определяли ориста на хората. На пленум през 1963 година партийните приятели там утвърждават и концепцията на Тодор Живков за отвод от държавен суверенитет и последователно обединение на Народна република България със Съюз на съветските социалистически републики.  И до през днешния ден върху постройката личат знаците на комунистическата власт, които за трийсет и три години не бяха отстранени, а единствено отчасти зачистени. На фасадата на постройката към момента стои част комунистическия герб и проличава къде са били отстранените сърп и чук, а на колоните в пленарната зала има петолъчки. По думите на Росен Желязков направеният преди години опит за унищожаване на комунистическия герб е бил " много несполучлив ".
14. Проклятието върху петолъчката
Самата петолъчка, свалена от постройката на Партийния дом на 4 октомври 1990 година, е обвеяна с митология. Една от мълвите е, че с обсипания с рубини комунистически знак е заплатен външният дълг на България. Според различен слух сме я върнали на Русия. А доста хора имат вяра, че свалената рубинена петолъчка през днешния ден се намира в Музея на социалистическото изкуство. Това е на светлинни години от истината. Днес в музея ръждясва стоманеният скелет на първия първообраз на звездата, направен от жестоко желязо и алено стъкло. Този първообраз дълго време е прашясвал и ръждясвал в задния двор на Софийската централна баня. Заради кремълско проклинание над най-модерната комунистическа звезда в света има анатемосан път, който продължава да я следва, шушукат осведомени.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР