32-годишната история на BMW M5 помни много забележителни версии на

...
32-годишната история на BMW M5 помни много забележителни версии на
Коментари Харесай

Най-редките M-петици

32-годишната история на BMW M5 помни доста забележителни версии на баварската икона. Някои от тях обаче изпъкват пред останалите. Те са толкоз редки, че през днешния ден костват в пъти повече от връстниците си или въобще не могат да се купят.

BMW M535i (E12)


Първата публична M-петица е основана въз основата на модела Е28, само че баварският суперседан е заченат още през 1979 година с M535i (Е12). Ако не се бори името, това си е чиста проба M-ка. 3.5-литровият шестак M90 развива 218 к.с., има трансмисия със скъсено основно предаване и превключване на предавките вид Dog Leg с първа наляво и обратно, самоблокиращ диференциал, по-големи спирачки и спортно окачване.



Външно M535i се отличава по престилката Motorsport, черният заден спойлер, джантите BBS-Mahle и присъщите линии с цветовете на M GmbH. В салона има седалки Recaro (опция ASS Scheel) и волан от BMW M1 с черно-бяла емблема. Всичките 3 066 бройки са съединени ръчно. Производството стопира през 1985 година, когато се появява истинското М5.

BMW M5 Naghi Motors Edition (E34)


През 1992 година саудитският дилър на BMW Naghi Motors поръчва на BMW петнайсет специфични автомобила. Серията е наречена и съставлява аналог на американското M3 Lightweight (Е36), само че въз основата на М5. Седанът е в същия бял цвят и има същата трицветна полоса в единия завършек на предния похлупак.



За разлика от Lightweight обаче, моторите на Naghi Motors Edition нямат катализатори. 3.6-литровият S38B36 развива 318 к.с. Воланът и маншонът на скоростния лост от алена кожа, седалките Recaro SR, алените колани и антената за мобилен телефон са включени в базовото съоръжение.

BMW M5 Dinan Edition (E39)


Щатската компания Dinan създава тунинг елементи за BMW, които се продават в дилърската мрежа на марката и могат да се инсталират без това да се отразява на гаранцията. С други думи доработен от американците автомобил може да се поръча напряко в автосалоните на баварците.



M5 E39 в осъществяването на Dinan има друга изпускателна система и нагнетател, който усилва мощността до 470 к.с. Благодарение на това седанът форсира от 0 до 100 км/ч за 4.7 секунди - колкото бъдещото М5 Е60. Спирачната система също е доработена благодарение на апарати Brembo. Външно автомобилът се познава по джантите и новата предна ризница. Точният тираж на Dinan Edition не е прочут.

BMW M5 CSL (E60)


В чест на 25-годишнината на BMW M5 подразделението Motorsport основава специфична версия с показателя CSL. Тя в никакъв случай не е била пускана в продажба и съществува в единствен образец. Тежи 50 кг по-малко от общоприетата M-петица поради тавана от въглеродни влакна и съумява да завърти обиколка на Северната дъга на "Нюрбургринг " 7 минути и 50 секунди, с съвсем 20 секунди по-бързо от нея.



Основните доработки са по мотора. Обемът му е повишен на 5.5 литра, а мощността доближава 580 к.с. За задоволително дейно изстудяване се постанова да бъде разпробит спомагателен отвор в предната ризница на мястото на регистрационната табела.

BMW M5 US-Spec (F10)


Американската спецификация на M5 има една версия, за която рядко се приказва. Тя не е лимитирана и наподобява напълно общоприетоо. Единствената разлика е в скоростната кутия. M5 F10 за американския пазар става последният представител на модела, който се предлага с ръчни скорости. Произведени са 599 бройки.



Трансмисията е същата като на BMW 550i. Запазени са даже предавателните цифри. Опцията е безусловно безвъзмездна, само че американците не я правят оценка по достолепие. Продажбите са слаби и скоро баварците се отхвърлят от нея.

BMW M5 Convertible (E34)


Кабриолетът въз основата на M5 E34 безспорно е най-редкият представител на модела, създаван в фабричен условия. Премиерата му е планувана за салона в Женева през 1989 година, само че няколко дни преди дебюта управлението на BMW се отхвърля от него поради опасения, че ще открадне клиенти от M3. Построен е единствено един автомобил, който сега се пази в музея на марката.



В механически проект M5 Convertible не се разграничава от седана. Под предния похлупак работи 3.6-литров шестак с 315 к.с., а ръчната скоростната кутия има пет предавки. Кабриолетът е по-тежък и има по-слаби динамични характерности от седана и комбито. Ако бе влезнала в серийно произвеждане, откритата M-петица щеше да коства най-малко $60 000.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР