32 години се навършват от трагичните събития в Азербайджан от

...
32 години се навършват от трагичните събития в Азербайджан от
Коментари Харесай

Азербайджан почита жертвите от Черния януари 1990 г.

32 години се навършват от трагичните събития в Азербайджан от 20 януари 1990 година, когато след навлизане на руски войски са убити 147 цивилни жители.

За това напомня в свое изказване Министерството на външните работи на Република Азербайджан. Ето какво гласи то:

През нощта на 19 против 20 януари 1990 година, по заповед на управлението на Съюз на съветските социалистически републики 26 000 руски бойци нахлуват в Баку, Сумгаит и в други градове на Азербайджан. В резултат на тази военна намеса биват убити 147 цивилни жители, а 744 са тежко ранени. Събитието влиза в историята на актуален Азербайджан като „ Черният януари “.

Преди да се случат тези събития, придвижването против руското държавно управление в Азербайджан бива разпалено от голословните териториални искания на Армения против Азербайджан в края на 80-те години на предишния век, нападателните сепаратистки дейности на арменски радикали в Нагорно-Карабахския самостоятелен регион на някогашната Азербайджанска ССР и поддръжката на тази противозаконна активност от руското управление, както и насилственото и брутално депортиране на стотици хиляди азербайджанци от Армения. Съветската войска, ситуирана в страната, с цел да предотврати националното придвижване и да пречупи волята на азербайджанския народ за самостоятелност, прави разгром против мирното население, като нарушава наредбите на интернационалното право, както и конституциите на някогашния Съюз на съветските социалистически републики и Азербайджанската ССР.

На конференция в Постоянното посланичество на Азербайджан в Москва, директно след трагичните събития, националният водач Гейдар Алиев остро осъди това безчовечие и изиска политическа оценка на всеобщото ликвидиране, осъществено измежду народа ни, както и наказване за виновниците. На специфична сесия на Милли Меджлиса (Парламента) през февруари 1994 година жестокото изтребване на почтени хора, осъществено на 20 януари 1990 година, бива оповестено за военна експанзия и закононарушение, а вследствие на разискванията през март 1994 година, се приема решението „ Относно трагичните събития, осъществени в Баку на 20 януари 1990 година “. Оттогава 20 януари се отбелязва като Национален ден на печал.

 

Изминаха 32 години от нещастието на 20 януари 1990 година, само че това жестоко нарушаване на Всеобщата декларация на Организация на обединените нации за правата на индивида, Международния пакт за цивилен и политически права и други интернационалните правни документи, бидейки, по същността и обсега си, едно от тежките закононарушения на 20-ти век към момента не е получило интернационална политическа и правна оценка. Бившето руско управление е директно отговорно за това закононарушение. Според интернационалното право събитията от 20 януари би трябвало да бъдат счетени за закононарушение против човечеството, а основателите и причинителите на това закононарушение би трябвало да бъдат изправени пред съда. 

Под управлението на висшия главнокомандващ, вследствие на 44-дневната война, храбрата азербайджанска войска реализира териториалната целокупност на страната ни и през днешния ден Република Азербайджан, в 31-та си година от възобновяване на своята самостоятелност, е  благонадежден и виновен член на международната общественост.

Укрепването на независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Азербайджан е в основата на държавността и битката ни за непрекъснатото отстояване на тези съществени правила. Ще продължим да бъдем твърдо решени да отвърнем на всички вероятни закани против независимостта и целостта на нашата страна, като ще бъдат подхванати всички нужни стъпки отговорните за разнообразни закононарушения против народа и страната Азербайджан да бъдат изправени пред съд.

С надълбоко почитание и благодарност почитаме паметта на всички наши герои, дали живота си за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на страната ни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР