31 Май Според данни на Евростат в България има най-много

...
31 Май Според данни на Евростат в България има най-много
Коментари Харесай

ICTalks #67 Жените в технологиите

31 Май
Според данни на Евростат в България има най-вече дами ИКТ експерти спрямо другите страни в Европейски Съюз. Но дали в действителност това е по този начин? Това е тематиката на, в който гостува редакторът на Computerworld.bg и сп. CIO Мария Динкова.

" Според данните това е по този начин. Информацията на Евростат за 2020 година демонстрира, че 28% от ИТ специалристите у нас са дами, което е много положително достижение по отношение на 17,7% за целия Европейски съюз. Други забавни числа са, че дамите работещи в областта на науката и технологиите у нас са 60%, като ни изпреварват само Латвия и Литва. Това още веднъж е по данни на Евростат. Според малко по-стари данни от 2018 година българските студенти в ИКТ направленията са към една трета. Така че данните са много позитивни по отношение на другите европейския страни ", разяснява Динкова.

В същото време преди четири години проучване на Евробарометър сподели, че съгласно 81% от българите главната роля на дамата би трябвало да бъде да се грижи за дома и фамилията. Не опонира ли това на изложените данни и каква е ролята на предразсъдъците и стандартите? Интересен е и фактът, че съгласно данни на Национален статистически институт в ИТ бранша се следят едни от най-големите процентни разлики сред заплащането на мъжете и дамите. Защо това е по този начин?

Слушайте тук:

·
Последвайте ICTalks в,, или.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР