300 хил. тона недекларирано зърно на приблизителна стойност 210 млн.

...
300 хил. тона недекларирано зърно на приблизителна стойност 210 млн.
Коментари Харесай

Тлъст рушвет за Асен Василев ли спаси бургаския зърнен бос Артур Акопян от арест? Фирма "Севан" в далавера за над 200 млн. лв.

300 хиляди тона недекларирано зърно на приблизителна стойност 210 млн. лева намират данъчните в силозите на " Севан " през март т.г. След мистериозно позвъняване " от горната страна " полиция и Национална агенция за приходите си потеглят с подвити опашки от складовете на богаташа 

Сигнал за затлъстял рушвет, подготвен от бургаския зърнен мултимилионер Артур Акопян за ексфинансовия министър Асен Василев отлежава в чекмеджетата на виновни държавници, оповестиха осведомени с житните далавери у нас. Парите били дадени с цел да се спре инспекция на Министерството на земеделието, Национална агенция за приходите и Агенция " Митници " в складовете на един от най-големите търговци и експортьори на зърно " Севан " ООД, благосъстоятелност на гореспоменатия Артур.

По данни на Министерство на земеделието и храните, там незаконно се съхранявали над 300 хиляди тона хлебна и фуражна пшеница с неуточнен генезис, за която нямало платежни документи. Според специалистите на агроведомството, скъпата суровина е била закупена " на черно " и е щяла да потегли за стотиците незаконни мелници и караджейки, бълващи рисково за здравето брашно, без да е заплатен и лев Данък добавена стойност. По-лошият сюжет сочел, че въпросните 300 хил.тона зърно щели да бъдат експортирани контрабандно през БМФ Порт Бургас на небезизвестния пристанищен необут и съдружник на Акопян Николай Филипов.

Така на 18 март т.г. зърнобазата на компания " Севан ", намираща се в село Свобода, община Камено, област Бургас, осъмва обградена с " качулки " и коли на жандармерията. По-късно към тежко въоръжените ченгета се причисляват бургаски и столични митничари, дружно с висши представители на Национална агенция за приходите. Контролните органи запечатват силозите на Артур Акопян, който таман се е готвил да натовари пшеницата на особено дебаркирал за задачата транспортен съд на пристанището на Николай Филипов. 

В същия ден някогашният зам.-министър на земеделието Иван Христанов афишира, че непрекъснато ще ревизира какво се случва със зърното в складовете на " Севан " - " Има полиция, служби, има по какъв начин да се запечатват хранилища. Ако някой злоупотребява, ще му се образува наказателна кореспонденция за кражба ”, безапелационен е той. Тогавашният министър на земеделието Иван Иванов по-късно добавя по адрес на Акопян, че „ Министерство на земеделието и храните няма да толерира дейности, които са в ущърб на продоволствената сигурност. На територията на страната са открити количества, които не са регистрирани като продажби и средствата от тях са с неразбираем генезис “, уточнявайки, че съществуването на количества недекларирано зърно потвърждава и опасенията за нелоялни практики сред производители и търговци, които ощетяват както фискалния запас на страната, по този начин и българските жители.  

Насред тараша в складовете на " Севан ", нападжии и митничари ненадейно дават заден и за по-малко от половин час се качват на колите назад за София. Силозите на Артур са разпечатани, а зърното - скоропостижно натоварено на кораба. Местни хора тогава подшушват, че проверяващите са получили заповед " от горната страна " да си обират крушите.

Авторите на сигнала настояват, че на въпросния 18 март 2022 година сумата от 3 млн. лева кеш е сменила притежателя си по посока на финансовия министър Асен Василев и рисково близкия до него ексшеф на Национална агенция за приходите Румен Спецов. Самият Артур Акопян се похвалил пред ортаци, че си е опекъл работата с " Кокорчо " и към този момент нямало кой да му излезе отсреща. Безхаберието на виновните институции, които половин година се вършат на разсеяни за тежката спекулация, удостоверяват думите му. 

Кой е Артур Акопян? 

Собственикът на бургаската група " Севан " - " Хранекспорт БГ " Артур Акопян дефинира себе си като разумен човек. По обучение е машинен инженер, само че в зрялата си възраст се е занимавал с търговия – 29-годишен дружно с брат си Армен идва в България от родната Армения и двамата стартират бизнес. Обича работата си и твърди, че не си дава отмора, тъй като " останеш ли за месец отвън пазара, след това би трябвало година да наваксваш ". Пазарът, за който Артур Акопян приказва, е този на зърно. На него " Севан " е към този момент 25 години, като през това време съумява да завоюва позиции на най-големия основан в България търговец. 
Преди няколко години името на Акопян се свързваше с изцяло изцедените и потънали в задължения кооперации, с които се договаряше и взаимно записаха акционерни сдружения. Така над 60-70 кооперации в страната започнаха да работят за него. След това обаче взе да се приказва, че арменецът почнал последователно да се отдръпва от тази активност и подчертал върху другите си занимания. Макар че бизнес ползите му са разностранни - строителство, търговия с горива и още ред други, Артур Акопян е прочут на първо място с изкупуване на селскостопанска продукция из цялата страна. Той държи квотите за експорт на зърнени култури, бургаското и варненското пристанище работят за него. Според градската мълва и зърнените култури, изнасяни в чужбина от другите селскостопански босове, минавали през компаниите на Артур.
Източник: crimesbg.com
 





 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР