30-те години са много важен период за здравето на всяка

...
30-те години са много важен период за здравето на всяка
Коментари Харесай

6 важни въпроса към вашия лекар

30-те години са доста значим интервал за здравето на всяка жена. В организма настъпват куп промени и с изключение на, че би трябвало да се погрижим за профилираната грижа за нашата кожа, по този начин и да помислим по какъв начин да подготвим тялото си за бъдещо зачеване.

Д-р Мери Джейн Минкин, професор в университета в Йейл, разкрива кои са въпросите, които наложително би трябвало да зададем при идващия си обзор при персоналния доктор.

1. Кои контрацептиви за най-подходящи за мен?
Ако пушите, най-вероятно възнамерявате да спрете противозачатъчните хапчета на 35 години, в противоположен случай застрашавате здравето си и рискувате да си докарате съществени здравословни проблеми като инсулт или съсиреци на кръвта. Обсъдете опциите с вашия доктор, преди да предприемете каквато и да е сериозна крачка. Ако сте решили, че не желаете деца към момента, добър миг е да помислите да си сложите серпантина, защото това елементарен, благонадежден и ефикасен способ на контрацепция за идващите 10 години.

2. До по кое време мога да изчакам със забременяването?

Това е един от най-важните въпроси при дамите над 30. Плодовитостта при съвсем всяка жена стартира да понижава на към 35-годишна възраст, тъй че е време да извършите своите проекти. Много дами се тормозят да намерят идеалното време за зачеване, само че гинекологът ще ви посъветва да започнете да мислите за бебе. Проведете един диалог с него, с цел да ви направи нужните прегледи и да откри дали всичко е наред с вашата овулация, както и да ви изпише пренатални витамини, нужни за всяка млада жена, която се готви да забременее. Ако обаче към момента не сте подготвена за дете, може да помислите за замразяването на яйцеклетки. Какво още да попитате вашия гинеколог, може да видите тук.

 zdrave

3. Кога би трябвало да си направя първата мамография?
Ако имате фамилна анамнеза за рак на гърдата (т.е. ваша майка, баба, вуйна или сестра е била диагностицирана с това заболяване), евентуално ще желаете да извършите вашата мамография при към 35 година Ако сте пациент с по-нисък риск (т.е. няма човек във вашата фамилия с такава диагноза), може да изчакате до момента в който сте на 40. Но е наложително всяка година да посещавате мамолога, с цел да ви прави персонален обзор. Това би трябвало да се случва още преди да станете на 30.

4. Теглото ми в норма ли е?
Преминаването на границата на 30-те прави влизането във форма една доста по-сложна задача. Метаболизмът ни се забавя и диетите, които допреди са вършели страхотна работа, към този момент не работят. Въпреки това, не се отхвърляйте. Допитайте се до вашия доктор дали вашето тегло е в норма и какъв брой кг е целесъобразно да свалите. Той ще ви каже, че наднорменото тегло е рисков фактор за доста типове рак, само че най-много рак на гърдата. Многото килограми също по този начин ви слагат в по-висок риск за диабет и сърдечно-съдови болести. Вашият доктор ще ви предложи най-подходящите за намаляване храни, според с вашето здраве. Също по този начин ще ви посъветва и кой е най-хубавия за вас спорт.

 zdrave-2

5. Трябва ли да си направя генетичен тест за рак?
Ако имате фамилна анамнеза за рак на гърдата или рак на яйчниците (отново става дума за вашата баба, майка или сестра), несъмнено би трябвало да обърнете внимание на този проблем. Другият главен генетичен синдром, на който би трябвало да обърнете внимание, се назовава синдром на Lynch, който може да стане причина за рак на дебелото черво или за рак на матката. Допитвайки се до вашия доктор, той ще може да погледнете вашата здравна история и да ви насочи дали и какви генетични проби е допустимо да си извършите.

6. Какви превантивни ограничения за здравето би трябвало да подхваща?
Този въпрос е доста значим, защото той дава късмет на вашия доктор да ви предложи по какъв начин тъкмо може да се грижите за здравето си, преминавайки в интервала на 30-те години. Той ще ви даде лични рекомендации какви физически извършения да вършиме, по какъв начин да се храните и ще ви даде няколко съвета, особено за вас. Например, в случай че сте пушачка ще ви изясни какви са рисковете за вашето здраве, по този начин и какви витамини да взимате, като витамин D и калций. Също по този начин ще ви насочи и по какъв начин да се справяте със напрежението, на който сте подложени около работата и многото задължения вкъщи.

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР