30 научни доклада на преподаватели и докторанти от 5 държави

...
30 научни доклада на преподаватели и докторанти от 5 държави
Коментари Харесай

Форум на УниБИТ в Одрин събра учени от 5 държави

30 научни отчета на преподаватели и докторанти от 5 страни - Турция, Германия, Северна Македония, Австрия и България, бяха показани по време на Регионална кръгла маса Национална сигурност, еднаквост и медии в изискванията на световна политическа и икономическа рецесия.



Форумът беше разграничен в три научни секции - Сигурност в изискванията на световна политическа и икономическа рецесия положителни практики и вероятности, Опазване на националната еднаквост в изискванията на световна политическа и икономическа рецесия и Ролята на медиите в отразяването на настоящите проблеми на националната, районната и световна сигурност. Срещата е в осъществяване на действия по Националната научна стратегия сигурност и защита и Проект за отчасти финансиране на научна демонстрация ПЧФНП-22-06 към МОН.



 Тя беше проведена от Университета по библиотекознание и осведомителни технологии (УниБИТ) и се организира в една от кокетните зали в новооткрития градски културен център на община Одрин, носещ името на създателя на актуалната турска страна Кемал Ататюрк.

За съвършена организация на форума голяма заслуга има Реджеп Гюркан, кмет на турския крайграничен град, както и кметовете на община Елхово Петър Киров, и на община Свиленград арх. Анастас Карчев.

Проявата беше ръководена от проф. Стоян Денчев, ръководител на Общото заседание на УниБИТ, който предложи на присъстващите със ставане на крайници да изслушат химните на Турция и на България. Отново по предложение на проф. Денчев формалните лица, участниците и гостите на форума, уважиха с едноминутно безмълвие и свеждане глави паметта на Нейно Величество, кралицата на Обединеното Кралство Англия и Северна Ирландия Елизабет II. Думата беше предоставена на Ректора на УниБИТ, проф. Ирена Петева която след малко слово откри влиятелния теоретичен конгрес. Поздравителни адреси пратиха президентът Румен Радев, министрите на туризма, защитата и образованието Илин Димитров, Димитър Стоянов и проф. Сашо Пенов. Председателят на ДАНС Пламен Тончев и някогашният министър председател на Северна Македония (2002-2004 г.) проф. Владо Бучковски също поздравиха участниците.

В обръщението си към научния конгрес кметът на Община Одрин – Реджеп Гюркан, посочи, че не могат да бъдат поставяни граници в добросъседството, културните взаимоотношения и обмена, само че е належащо да бъде обезпечен непрекъснатият надзор на информацията, обвързвана с гарантирането на националната сигурност. В заключителните си думи господин Гюркан благодари на управлението на УниБИТ в лицето на проф. Петева и на проф. Денчев, за приноса им в развиването на двустранните връзки.

В своя пленарен отчет Световната политическа рецесия и нейното отражение върху Балканите проф. Денчев в съавторство с проф. Петева, подчертава на най-важните проблеми, свързани с геополитическата непоклатимост като фактори за опазването на сигурността. С научни отчети във форума участваха и представители на академичната общественост, докторанти и студенти на УниБИТ и представители от Турция, Северна Македония, Австрия и Германия. Кръглата маса приключи с дискусионна сесия и обща фотография на всички участници и публични посетители.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР