30 години след първото българско издание, излиза хумористичният шедьовър Как

...
30 години след първото българско издание, излиза хумористичният шедьовър Как
Коментари Харесай

Предложение за четене: „Как да бъдеш чужденец / Как да бъдеш упадъчен“ от Джордж Майкс

30 години след първото българско издание, излиза хумористичният шедьовър „ Как да бъдеш чужденец / Как да бъдеш декадентен “ на Джордж Майкс.

Да си чужденец, е срамотно, няма по какъв начин да не се съгласите. Да си чужденец, е демонстрация на неприятен усет. Престъпникът може да се поправи и да стане честен член на обществото. Чужденецът не може да се поправи. Чужденец ли си, то е за цялостен живот. За него, чужденеца, излаз няма. Той може да стане британец. Но англичанин – в никакъв случай.

Заглавието на книгата „ Как да бъдеш чужденец “ показва повече от нужното. Човек въобще не трябва да е чужденец. Но има избрани правила, които би трябвало да се съблюдават, в случай че желаете да сте допустим и цивилизован в границите на вероятното.

Що се отнася до упадъчността, значими са добродетелите, които англичаните не престават да имат.

Търпимост, учтивост, към момента търпими маниери при храненето, малко чудноватото възприятие за комизъм, пристрастеността да се редят на опашки, самоиронията и непоносимостта към всякакво хвалебствие, трезвомислието (че и студенокръвието – доста си е хубаво даже да не се подвига врява до небето за всичко, обвързвано със секса), дарбата да се мисли в две измерения, което ти разрешава да друснеш някому в двора летище или автомагистрала, само че да не допуснеш различен да ги построи в твоя двор...

За създателя

Джордж Майкс (1912–1987) е роден в Будапеща като Дьорд Микеш и гради сполучлива журналистическа кариера до 1941 година, когато вестникът, за който работи, го изпраща за две седмици в Лондон да отрази Мюнхенската рецесия.

Майкс се влюбва в Англия и остава там за цялостен живот, с цел да се популяризира като един от най-големите британски хумористи паралелно с Джером К. Джером и П. Г. Удхаус.

Неговият язвителен жанр е изискан напълно в английската традиция, въпреки че той самият се надявал да не е толкоз безопасен, защото прицелът на жилото му са самите англичани с техните неповторими чудатости.

Ала жертвите на присмеха му го оценили толкоз високо, че още първата му книга – „ Как да бъдеш чужденец “ (в Англия, то се знае), излязла през 1946 година, до през днешния ден е преиздавана над 40 пъти в над 20-милионен тираж...

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР