30 години след началото на демократичните промени в България мнозинството

...
30 години след началото на демократичните промени в България мнозинството
Коментари Харесай

Над 70% от българите не виждат края на прехода

30 години след началото на демократичните промени в България болшинството от хората у нас не виждат края им. 71% от българите считат, че преходът към момента продължава. Това сочи социологическо изследване на „ Галъп интернешънъл “, отдадено на „ крилати изречения или откровени клишета в десетилетията след 1989 година “ Едва 10 на 100 решително декларират, че трансформацията на системата е завършила.

От изследването не излиза наяве какво тъкмо схващат българите под „ преход “ и какво чакат да се случи, с цел да решат, че е на привършване. Подразбира се, че краят му се свързва най-много с покачването на материалното ниво на всички жители. „ Колкото по-недоволен си от прехода, толкоз повече смяташ, че той още не е приключил. Дяловете на хората, които са наясно, че България към този момент не живее в преход, са най-осезаеми измежду респондентите с най-високи приходи “, регистрират социолозите. Дори и измежду тази група обаче остават „ отчетливо болшинство “ тези, които не престават да чакат по-щастлив завършек на прехода.

Огромното болшинство (80%) декларира изрично, че „ в България има мафия “. Към отрицателните изказвания с висока известност в обществените мрежи може да се добави и „ унищожиха я тая страна “, което се споделя от 74% от интервюираните. Съизмерим дял (75%) унило имат вяра, че „ манталитетът у нас е неприятен “. Популярната фраза „ всички са маскари “ има 54 на 100 утвърждение. По отношение на изказванието, че „ в никакъв случай няма да се оправим “, оценките не са толкоз крайни: споделят го 42 на 100, а 36 на 100 го отхвърлят.

Интересни резултати се получават, когато българите стартират да търсят отговорност за несгодите си. 54% настояват, че „ демокрацията ни лиши доста “. Че „ Костов е отговорен “ считат 49 на 100 от интервюираните. 32 на 100 не престават да винят някогашната Държавна сигурност.

В същото време цели 45% са съгласни, че „ при Тодор Живков беше по-добре “. Най-голяма е носталгията по качествената храна при социализма - 84% въздишат, че „ преди доматите бяха същински “.

ПОКОЛЕНИЯ

Според социолозите при въпросите, засягащи предишното, се вижда отчетлива разлика в мненията на другите генерации. „ Новите поколения съвсем не знаят дали Костов, Държавна сигурност и така нататък са отговорни. Естествено, младите са и най-оптимистично настроените: отчетливо не се съгласяват, че „ в никакъв случай няма да се оправим “ “, показват от „ Галъп “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР