30 фирми са имали забранено споразумение за манипулиране на обществената

...
30 фирми са имали забранено споразумение за манипулиране на обществената
Коментари Харесай

Доказаха картел при санирането в Пловдив, 30 фирми глобени

30 компании са имали неразрешено съглашение за манипулиране на публичната поръчка за осъществяване на проучване и установяването на техническите характерности и на техническите паспорти на здания в Пловдив. Това излиза наяве от известие на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Картелът е работил и във връзка с обследването за енергийната успеваемост и предписването на нужните енергоспестяващи ограничения.

Тези действия са осъществени по социална поръчка по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания, стартирана от кмета на Община Пловдив.

Споразумението, което нарушава антимонополните правила, е работило от октомври 2015 година до края на юни 2017 година. В рамките му 30-те компании са си разпределили обектите, възлагани в процедурата, и са се споразумели за цените, които да предложат на възложителя.

По този метод дейно е била лимитирана конкуренцията при подаването на предложения в процедурата.

От Комисия за защита на конкуренцията са открили противозаконните практики на база на събрана електронна преписка сред участниците, както и други доказателства от възложителите и самите участници в картела.

Наложените наказания поради противозаконното съглашение са в размер на съвсем 390 хиляди лв.. Един от участниците е изцяло освободен от санкцията, а на различен санкцията е понижена с 50%, тъй като е съдействал на следствието.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР