3Странна отговорност е да имаш толкова много зрители и слушатели.

...
3Странна отговорност е да имаш толкова много зрители и слушатели.
Коментари Харесай

Spotify на кръстопът - музикална платформа или медиа

3 " Странна отговорност е да имаш толкоз доста фенове и слушатели. Не бях квалифициран за това и ще направя всичко допустимо, с цел да уравновесявам нещата. " Така най-популярният подкаст водещ в света Джо Рогън се обърна към аудиторията си в отговор на рецензиите от последната седмица, че популяризира тайни теории и погрешна информация, свързани с ковид-19. Стрийминг платформата Spotify се оказа сред чука и наковалнята в опитите си да балансира сред недоволни музиканти и консуматори и да резервира подкаста на Рогън, за който през 2020 година заплати над 100 млн. $.

Така най-силната линия на водещия, комедиант и коментатор на дуели от UFC, да бъде открит и неналожителен в диалозите си, може да се окаже и най-големият му минус. Засега вредите за Spotify, пред която по сходство на Фейсбук стои въпросът дали е музикална платформа или медийна компания, не наподобяват огромни - временен спад на акциите, няколко отдръпнали се музиканти, малко прекъснати абонаменти, нищожен удар върху имиджа и актуализирани правила за издание на наличие. Ако абсурдът затихне, това ще е следващият образец за цифрова платформа, която с малко старания съумява да отговори на терзанията на шепа хора. Ако протестът продължи обаче и към него се причислят някои от най-популярните реализатори, това може да докара до същински бизнес риск за Spotify.
Какво се случи
Искрата на абсурда предизвика епизод от края на декември на най-слушания подкаст в света The Joe Rogan Experience. Гост на Рогън беше имунологът Робърт Малоун, който е и едно от основните настоящи лица на митингите в Съединени американски щати против коронавирус имунизациите. Макар самият академик постоянно да акцентира приноса си за създаването на РНК имунизациите, той е прочут и с изявленията си против тяхната успеваемост. Заради позицията си Малоун към този момент е имал проблеми със обществените мрежи. В края на декември профилът му в Twitter беше блокиран поради подвеждащо видео, свързващо смъртен случай с слагането на доза от имунизациите.

В диалог с Рогън Малоун показва подозрение от нуждата от ваксини против ковид-19, което докара до бурна реакция от представители на здравната общественост. Вече над 1300 експерти са подписали отворено писмо, с което подлагат на критика Spotify. Според тях платформата разрешава да се популяризират подправени изказвания и по този начин подкопава публичното доверие в научните проучвания.
Реклама
Пръв в поддръжка на здравните специалисти се разгласи канадският реализатор, притежател на " Грами ", Нийл Йънг. Той сложи ултиматум на Spotify - или да смъкна подкаста на Рогън, или да отстрани музиката му. " Не може да имате и двете ", написа Йънг. Изглежда, решението на Spotify не беше мъчно и " със страдание " компанията стартира да отстранява албумите му от платформата. По-късно Джони Мичъл и китаристът на Брус Спрингстийн Нилс Лофгрин се причислиха към протеста.

Според представител на принц Хари и Меган Маркъл, които подписаха договорка за подкаст на стойност 25 млн. $ с платформата, те " показват угриженост " по отношение на дезинформацията, обвързвана с ковид-19 в Spotify.
Потушаване на пожара
Месец след излъчването на противоречивия епизод на подкаста от Spotify излязоха с първи дейности по проблема. Изпълнителният шеф Даниел Ек разгласи, че подхваща ограничения против дезинформацията по отношение на ковид-19. Предупредително известие ще бъде добавяно към всяко наличие, в което се приказва за вируса и ще насочва слушателите към профилиран център с доказана информация за пандемията. " Въз основа на противоположната връзка осъзнах, че сме длъжни да създадем повече, с цел да осигурим баланс и достъп до необятно призната от здравната и научната общественост информация ", сподели Ек в изказване.

С цел по-голяма бистрота, на уеб страницата на компанията бяха оповестени правила с уточнения за основателите на наличие. В тях се показва, че платформата няма да толерира наличие, което съставлява опасност за публичното здраве. Нарушаването на разпоредбите може да докара до унищожаване на наличието и блокиране на съответния акаунт. Потребителите от своя страна също могат да рапортуват подкасти, които считат, че не дават отговор на нормите. " Spotify сподели повече бистрота през последните няколко дни, в сравнение с когато и да било във връзка с това по какъв начин се оправя със подозрително наличие, а новата политика е добра първа стъпка ", разяснява пред медиите Джон Уихби, професор в Northeastern University.
Реклама
От компанията обявиха, че са премахнали 20 хиляди епизода на излъчвания, за които се твърди, че популяризират дезинформация, в това число 40 епизода от каталога на Джо Рогън. Епизодът на Рогън, поради който стартира вълната от неодобрение против Spotify, към момента е разполагаем в платформата и не е маркиран с предупредително известие.
Фотограф: Надежда Чипева Източник: Капитал
Последва реакция и от страна на Джо Рогън. В обществените мрежи той разгласява 9-минутно видео, в което се извинява на слушателите. Той съобщи, че не търси спор и не цели да популяризира дезинформация, а да демонстрира разнообразни гледни точки, даже те да опонират на общоприетото мнение. Водещият изрече поддръжка за подхванатите от страна на Spotify ограничения и даде обещание след изявленията, включващи различно мнение, самият той да напомня обстоятелства от научната общественост. В негов жанр, във втората половина от видеото той описа персонална история с изпълнителя Нийл Йънг, на който по думите му е огромен почитател и не му е сърдит.
Бизнес последици
По всичко проличава, че все още от Spotify не са обезпокоени за бизнеса си. За разлика от други платформи като YouTube или Фейсбук от Spotify разчитат главно на платени абонаменти, а не на доходи от реклами, които биха могли да бъдат наранени при сходен проблем. Именно по този индикатор стрийминг услугата е водач на пазара със 172 млн. платени клиенти и 381 млн. дейни консуматори месечно към октомври 2021 година Към средата на предходната година Spotify държи дял от 31% от клиентите на музикални платформи - двойно повече от Apple Music.

Според някои анализатори обаче точно въпросът с Рогън е довел до спада на цената на акциите на Spotify през предходната седмица - над 10% за петте работни дни. В реалност обаче е мъчно да се потвърди дали това е главната причина, защото намаляване, въпреки и по-скромно, през същата седмица означиха и S&P500, и софтуерният показател NASDAQ. Освен това акциите на Spotify вървят надолу от началото на годината и до 31 януари са изгубили близо 16% от цената си.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Енергетика 3 Право 1 Енергетика 2 Медиа и реклама 3 Право 1 Енергетика 2 Енергетика 3 Компании Реклама
От друга страна, протестът на няколко реализатори да изтеглят наличието си от платформата на този стадий не съставлява терзание за компанията. Тримата напуснали актьори дружно имат по-малко почитатели и слушания от подкаста на Джо Рогън. За съпоставяне - слушателите на Нийл Йънг в платформата са 6 млн. на месец, а всеки епизод на The Joe Rogan Experience се слуша приблизително от 11 млн. души, което го превръщай в скъп актив за компанията.

Проблем за Spotify би било, в случай че протестът на реализатори стане лавинообразен и в него се включат някои от най-популярните звезди. Заемането на сходна позиция от топ 10 най-стриймвани реализатори в Spotify, измежду които Drake с 44 милиарда слушания, може да докара до съществени финансови последици за компанията. Изтеглянето на наличието на реализатори от платформата в реалност не е толкоз елементарно. Най-често решението не зависи от тях, а от продуцентите им, за които не би било бизнес преференциално да отсъстват от платформата.

Конкурентите на Spotify от своя страна видяха опция за привличане на публика посредством протеста на музикантите. Apple Music сътвори специфична секция " We love Neil ", отдадена на изпълнителя, а Amazon Music предложи оферта за четири месеца безвъзмезден достъп.
Музикална платформа или медия
Макар Spotify да се води музикална платформа, от дълго време бизнес фокусът й е различен. Музикалната промишленост е мощно конкурентен бизнес и платформите на процедура оферират едно и също наличие. Подкастите обаче могат да бъдат предоставени извънредно на потребителите и от Spotify бързо видяха бизнес опция в това. През последните три години компанията влага повече от половин милиард $ в придобиването на подкаст платформи или наличие. През 2020 година компанията заплати над 100 млн. $ за извънредно лъчение на The Joe Rogan Experience. Инвестиция, която няма да загърби с лека ръка.
Бюлетин Маркетинг и реклама
Получавайте най-важното и забавно от маркетинга: вести, рекламни акции, разгласи за работа
Вашият email Записване
Реклама
В този смисъл пред Spotify стои въпросът дали е музикална платформа или медийна компания. От това значително зависи и отговорността й към оповестеното наличие, проблем, с който други софтуерни колоси се сблъскват от години. Въпреки опитите Фейсбук, Twitter и Гугъл не съумяват да се оправят с ръководството на големия поток от изявления, измежду които неразрешено наличие, съдържащо принуждение, голота или други

Различно стои въпросът с изявления на известни персони, които нарушават разпоредбите на платформата и крайното решение зависи от нея. Така Фейсбук блокира Алекс Джоунс поради език на омразата, Twitter изтри профила на Доналд Тръмп поради тласкане към експанзия (но едвам откакто загуби президентските избори), a Netflix макар недоволствата на чиновници за хомофобски изявления остави предаването на Дейв Шапел. По думите на основния редактор на Recode Питър Кафка обаче има основна разлика сред Spotify и другите софтуерни компании. " Spotify заплати 100 млн. $ за права върху подкаста на Роган и означи, че шоуто му е нараснало приходите й от реклами. Според някои това задължава Spotify да работи като медийна компания и да поеме отговорност за наличието. "

От Spotify обаче са на друго мнение. В публично известие изпълнителният шеф Даниел Ек написа, че компанията би трябвало да балансира сред свободата на изложение на основателите на наличие и сигурността на потребителите. " За мен е значимо да не заемаме позиция, цензурираща наличието. " Изказване, което сме чували и от другите софтуерни компании.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Сирма Пенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР