3-годишно дете от София е доказана ко-инфекция от грипен вирус

...
3-годишно дете от София е доказана ко-инфекция от грипен вирус
Коментари Харесай

Тригодишно у нас е с Флукрон – ко-инфекция от грип A и SARS CoV-2

3-годишно дете от София е потвърдена ко-инфекция от грипен вирус A(H3N2) и SARS CoV-2, по този начин наречения Флукрон, оповестиха на уеб страницата на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ). Пробата е диагностицирана с PCR.

В страната циркулира грипният вариант " Камбоджа ". През интервала 18 - 24.03.2022 година в референтната лаборатория " Грип и ОРЗ " с PCR са потвърдени 14 грипни вируса A(H3N2) в респираторни проби на 9 приети в болница пациенти от София и Пазарджик и в 5 амбулаторно лекувани пациенти от Стара Загора, Русе, Перник и Благоевград.

Първият случай на грипен вариант " Камбоджа " беше регистриран у нас през декември 2021 година Той беше диагностициран при жена, завърнала се от Франция. Експертите дефинират този грипен вирус като по-опасен, защото постоянно провокира затруднения, които изискват лекуване в болница.

По-рано този месец от Националния център по заразни и паразитни заболявания оповестиха, че случаите на грип и остри респираторни болести са се нараснали с 50% в доста области на страната.

В Благоевград оповестиха грипна зараза и бяха прекратени консултациите и плановият банкет в здравните заведения. Рязко скочи заболеваемостта и в Силистренско.

Грипът протича най-тежко при деца и възрастни, а най-типичният признак е бързото повишаване на температурата до 38-39 градуса. Характеризира се с остро начало, доста висока температура, болки в очните ябълки и суха, дразнеща кашлица в трахеята. Състоянието протича по-остро, само че минава за 5-7 дни, споделят експертите.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР