3-членният състав на Върховния касационен съд (ВКС) върна за ново

...
3-членният състав на Върховния касационен съд (ВКС) върна за ново
Коментари Харесай

ВКС иска футболист на Монтана да лежи в затвора заради убийство

3-членният състав на Върховния касационен съд (ВКС) върна за ново разглеждане на апелативния делото против футболиста на "Монтана " Борислав Балджийски, обвиняем за ликвидиране по несъобразителност на юрист през 2013 година
През 2016 година градският съд в София даде на юношата на “Левски” 4-годишна ефикасна присъда. Апелативните съдии не се съгласиха с тежкото наказване на полузащитника и го замениха с условно от 3 година с 5-годишен изпитателен период.
Според двете инстанции обаче няма подозрение, че на 7 август 2013 година футболистът забил пестник в лицето на Алексов, при което той паднал. Ударил главата си в железна шахта, получил черепно-мозъчна контузия и умрял. Разпрата тръгнала след обидна имитация на юриста към другарка на футболиста, с която той и негов приятел минавали с кола около казино “Милениум” на бул. “Гоце Делчев”.
Върховните съдийки Лада Паунова, Красимира Медарова и Блага Иванова обаче са безапелационни, че присъдата на футболиста не би трябвало да е условна. Те пишат в претекстовете си: „ Не е съобразено събитието, че гибелта на Алексов е породена вследствие на ненужна експанзия, неведнъж надхвърляща мотива за спора “.
Според Върховен касационен съд, с цел да бъде отсрочено изтърпяването на наказването, би трябвало да има позитивен извод, че задачите на наказването ще бъдат реализирани и без ефикасното му изтърпяване. "В случая задачите на генералната предварителна защита не биха се постигнали с отсрочване на изтърпяването ", показва Върховен касационен съд.
С сходни инструкции магистратите връщат досиетата на различен състав на Софийския апелативен съд. По закон Върховен касационен съд може да реши делото, както реши, в случай че то стигне за трети път на последна инстанция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР