29 Юни Тим Бърнърс-Лий, основоположник и създател на World Wide

...
29 Юни Тим Бърнърс-Лий, основоположник и създател на World Wide
Коментари Харесай

Създателят на World Wide Web продава част от изходния код на интернет

29 Юни
Тим Бърнърс-Лий, учредител и основател на World Wide Web, пусна на търг в NFT списък с написани от него програмни файлове. Наддаването ще продължи до 30 юни. Колекционери ще могат да закупят списък с изходни файлове, основани сред 3 октомври 1990 година и 24 август 1991 година Те съдържат почти 9555 реда. Също по този начин на търга участва и писмо от Бърнърс-Лий във файла README.md във формат markdown с пояснение на процеса на основаване на кодa и анимация, показваща неговото деяние.

Някои консуматори на обществени медии упрекнаха основателя на World Wide Web в двуличие и предпочитание за облага, отказвайки се от правилата на World Wide Web и предоставяйки безвъзмезден достъп до информация.

Бърнърс-Лий отхвърли всички обвинявания: съгласно него той не продава кодове и протоколи от мрежата. Както и преди те не изискват лицензионни хонорари, както преди, потребителите на интернет не би трябвало да заплащат, с цел да следват връзки. По думите му всичко, което се продава, е единствено фотография, подписана с неговото име.

Бърнърс-Лий съпоставя търга с продажбата на книга с подпис от създателя. Наддаването стартира от 1000 $, само че сумата към този момент набъбна неведнъж. Приходите от продажбата ще отидат за начинания, които Тим Бърнърс-Лий и брачната половинка му Розмари Лийт поддържат, заяви Sotheby`s. Партидата за продажба се издава като незаместим токен (NFT) - криптографски документ, който удостоверява правото за владеене на неповторим дигитален актив.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР