29 Юни Разговор за решенията, които Bosch.IO създава в България,

...
29 Юни Разговор за решенията, които Bosch.IO създава в България,
Коментари Харесай

Синиша Джукич, Bosch IoT: Фокусът ни е върху AIoT – изкуственият интелект на нещата

29 Юни
Разговор за решенията, които Bosch.IO основава в България, със Синиша Джукич, общоприет шеф в Bosch.IO ЕООД, и Калоян Василев, управител " Партньорски стратегии " в Bosch.IO

На годишната конференция на групата Bosch през май 2021 година централен фокус за развиване на компанията бе AIoT - т.е. платформа за интернет на нещата, употребяваща технологии за изкуствен интелект. Как ще се съчетаят тези две софтуерни области и каква е ролята на Bosch при тяхното създаване и внедряване?

Синиша Джукич: Стратегическият софтуерен фокус на Bosch е върху AIoT - изкуствения разсъдък на нещата, като основа за нови решения, подобряващи живота на хората и околната среда. " От 2025 година всеки артикул на Bosch ще съдържа изкуствен интелект или ще бъде създаден или създаден благодарение на изкуствен интелект ". Тези думи на члена на управителния съвет на Bosch Михаел Боле дефинират тактиката за внедряване на изкуствения разсъдък. Тя важи за всички бизнес области, в които работи Bosch, в това число свързаната подвижност, умните домове и здания, както и свързаната промишленост. Особено в производството и индустриалните процеси изкуственият разсъдък може да добави човешката креативност и, което е по-важно, да облекчи служащите при осъществяването на рутинни задания, както и да увеличи сигурността на работното място.
За да подчертаем връзката сред изкуствения разсъдък (Artificial Intelligence, AI) и интернет на нещата (Internet of Things, IoT), използваме съкращението AIoT. Тук бих желал да посоча основните характерности на едно AIoT решение: Осъзнаване (aware) . Свързаните неща би трябвало да могат да " усещат " и " осъзнават " протичащото се в границите на избран подтекст, с цел да спестят старания на потребителите и да дават оптимални данни за взимане на решения. Примери: местонахождение, непосредственост, температура, мокрота, равнища на осветеност или придвижване. Ако не се генерира задоволителна и задоволително качествена информация от сензори или машини - нямаме причина за AIoT. Автономност (autonomous) . Трябва да е допустимо автоматизираното прекачване на данни от всички свързани " неща " (устройства) към системи за предпазване и обработка на данни, които пък изцяло самостоятелно и адаптивно взимат решения за ръководство, промяна или оптимизация на процеса. Това икономисва време, разноски и понижава възможност от човешка неточност. Тези системи могат да бъдат, както в облака, по този начин и по-близо да източника на данните (edge), или хибридни. Възможност за реакция (actionable). Изкуственият разсъдък се употребява за генериране на познания от данните. След това посредством знанието се разпознават и задействат верните дейности с устройствата, което обезпечава на потребителя сигурност и повишение на неговата успеваемост. AIoT не се концентрира единствено в събирането на данни - той е най-много обвързван с тяхното потребление за взимането на по-добри решения. Анализът на данните следва да бъде интегриран в бизнес процесите, и би трябвало да води до директното възстановяване или на качеството на продукта или на качеството на процесите.
Изкуственият разсъдък се счита за доста значим съставен елемент в развиването на градовете на бъдещето, където се чака от ден на ден и по-сложни екосистеми. Това би изисквало сериозна съгласуваност сред постройките, инфраструктурата и представителите на услуги и решения за всекидневно ползване. Как се оправя Bosch с тези провокации и по какъв начин взе участие изкуственият разсъдък в построяването на един интелигентен град?

Калоян Василев: Нека погледнем световните трендове - популацията нараства с невиждани темпове, строителният бранш не може да отговори на търсенето на пазара и в това време животът на елементарния човек става все по-забързан. Виждаме доста повече осведомителни потоци, които ни заливат с данни от всевъзможни източници, а времето ни е лимитирано, с цел да взимаме осведомени решения.

Ние се намесваме тъкмо в тази сериозна пресечна точка - Bosch.IО специализира в създаването на IoT платформа, която сплотява разнородни хардуерни съставни елементи в една хомогенна и гъвкава облачна екосистема. Създаваме цифров двойник на физическите устройства и по този метод можем освен да ги управляваме централно, само че и да проучваме и използван сериозните данни, които извличаме от тях.

В един интелигентен град се генерират прекомерно доста данни, които остават неуловени от човешките сетива. Количеството, качеството и периодичност на тези данни ги вършат изключителни сложни за осмисляне. Bosch.IO нарежда мултифункционални датчици на основни места в града, както и в здания, събираме данни, които идват от тях и сплотяваме всички осведомителни потоци в един портал. Впоследствие тези осведомителни частици се проучват, обогатяват, пресъздават и надграждат. По този метод следим променливи параметри, откриваме трендове и внедряваме логичност за взимането на самостоятелни решения при бъдещи промени. Чрез AIoT Bosch съумява да усъвършенства стандарта на живот на жителите на постройката, до момента в който се грижи за околната среда, като основаване и новаторски, устойчиви бизнес модели за притежателя на постройката.

Мога да дам няколко образеца: Управление на средата - Environment Management (сгради): Чрез сложни датчици съумяваме да следим променливи параметри в обитаеми пространства - температура, влага, придвижване, звук, осветеност, въглероден двуокис, процентна претовареност на пространството. Внедряваме тези данни в системите BMS (Building Management System) и по този начин постройката може сама да контролира ръководството на микросредата с оглед заложени параметри. Това е изключително използвано в днешно време, когато подкрепяме обществена отдалеченост и основаването на здравословни условия на работна среда. Същевременно, употребявайки наличните данни от към този момент конфигурираните датчици, откриваме повреди в сградните системи въз основа на разбор на аномалии в равнищата на шума, заетостта и потреблението на електрическата енергия. По този метод предоставяме на притежателя на постройката едно значително по-дълбоко равнище на схващане на положението й, опция за превантивна диагностика, понижаване на броя произшествия, повреди и спомагателни разноски. Управление на отпадъците: Поставяме умни датчици по кофите за боклук и по този начин засичаме запълнения им потенциал. Целта е да усъвършенстваме маршрутизацията на компанията реализатор и да понижим трафика на камионите из града. Само със 600 датчика редуцирахме 27 тона въглеродни излъчвания от камионите на годишна база. AIoT спомага и за основаването на предвидими модели за изхвърляне на боклука, които могат да се употребяват за авансово изпразване на избрани сектори, както и въвеждането на напредничав налог боклук (Pay-as-You-Throw). Управление качестото на въздуха и на трафика : Чрез камери и датчици по кръстовищата дефинираме броя коли, камиони, велосипедисти и пешеходци, минаващи през дадената околност. Тази информация отнасяме към равнището на замърсеност на въздуха (и съответните микро-частици). Така откриваме какво, по какъв начин и по кое време нарушава чистотата на въздуха. В допълнение - интегрираме тези данни към светофарната система и способстваме за разпределението на трафика, с цел да понижим тапите и да подобрим изискванията за живот.
Самостоятелната компания Bosch.IO от много години създава решения в региона на Интернет на нещата, включително лична IoT платформа, създадена и от български инженери? В кои области тази платформа към този момент се ползва на процедура, изключително в страни от Източна Европа? Доколкото знам IoT платформата се употребява повече от външни организации клиенти. До каква степен са интегрирани IoT разработките с тези на други отдели и бизнеси на Bosch?

Синиша Джукич: В основата на нашите IoT решения e платформа ни Bosch IoT Suite. Тя дава всички основни детайли, нужни за създаване на модерно IoT решение: " edge " решения за директна съгласуваност на дребни датчици към облака, както и по-мощни (например индустриални) edge устройства, цифров двойник на устройствата (предоставящ настоящото им положение и набор от функционалности за управление), услуги за отдалечено ръководство и мониторинг на устройства, услуги за възобновяване на софтуера и фърмуера, услуги за предпазване, промяна и визуализация на данни от устройствата и други.

Част от детайлите на нашата IoT платформа се създават напълно от инженерите на Bosch.IO в България, като по някои от тях работим към този момент повече от 20 години! Ние сме извънредно горди, че продуктите, които сътворяваме в България, са се потвърдили във времето. Те се употребяват от стотици бизнес клиенти, като основа за техните услуги достигащи милиони крайни консуматори по целия свят. В плана ни с един от най-големите производители на коли в света обновяваме карти и програмен продукт на повече от 10 милиона коли по света. С клиенти като Busch-Jaeger, Miele, devolo, Amdocs, Deutsche Telekom, и, несъмнено, Bosch Smart Home, трансформираме милиони семейства по света в по-умни, по-сигурни и по-уютни места за живеене.

Bosch IoT Suite е универсална IoT платформа, което ни дава опция да адресираме потребностите на клиентите ни от разнообразни браншове. Това дава неповторима опция на екипа ни в София да работи повече от две десетилетия непосредствено с клиенти от целия свят - от Австралия и Сингапур, през Япония, Китай и Индия, посредством Европа, до Америка. Натрупахме извънредно бездънен опит в региона на " умния дом " (включително на равнище жични, безжични и powerline протоколи), FOTA (Firmware Update Over the Air), отдалечена диагностика и ръководство на здания, асансьори и паркинги, диагностика на коли, селскостопански машини, генератори и доста други.

С сътрудниците ни от други дивизии на Bosch имаме тясно и разнообразно съдействие, при което компетенциите, решенията и достъпа до пазара ни се допълват. При едни решения ние предлагаме базовата IoT технология, посредством която сътрудниците ни от Bosch Building Technologies свързват разнообразни сградни системи и сензори с облака, където в действително време се прави автоматизирано отдалечена диагностика, моделиране и предугаждане на повреди, и усъвършенстване на енергийната успеваемост.

В други случаи ние предоставяме готовото решение за съответен техен бизнес проблем, като да вземем за пример световна система за ръководство на консуматори и сигурна обработката персоналните данни, платформа за онлайн търговия (eCommerce-as-a-Service), система за ръководство на продуктова информация и цифрови активи, и доста други. Разчитаме и на мощното наличие на сътрудниците ни в другите райони, голямата им потребителска база, и построените партньорски и интеграторски канали, които ни разрешават по-лесен и по-бърз достъп до пазарите, в които ние нямаме физическо наличие или построени контакти.

Калоян Василев : В момента Източна Европа изживява софтуерния си " Ренесанс " и това е очевидно от темповете на новаторска последователност. Естествено, скоростта е по-висока в напреднали стопански системи като Полша, Чехия, Унгария и Румъния. Заедно с сътрудници на локално равнище Bosch.IO спомага на редица общини за ръководство на паркоместата, събиране на боклука, оптимизация и систематизиране на енергийното ползване, мониторинг и поддръжка на инфраструктурата и доста други. България не е изключение, където виждаме зараждаща се разпоредителност и прогресивно мислене. Подкрепяме и плана (на Софийски университет и Университета Chalmers в Швеция) с амбициозния проект да сътвори цифров двойник на града с непрестанен разбор на трафика, въздушните течения и звуковия декор за усъвършенстване на трафика, градоустройството и резултата върху околната среда. Само въпрос на време е да забележим и по-мащабни планове, които да бъдат представени като образец за софтуерна и екологична резистентност.

Наскоро Еврокомисията разгласи, че възнамерява изследвания в региона на изкуствения разсъдък (ИИ), тъй че потреблението му да е оптимално етично и при съблюдаване на персоналната цялост на потребителите. До каква степен този проблем е настоящ и какви са разпоредбите в границите на Bosch.IO?

Синиша Джукич: Все по-широкото нахлуване на ИИ в живота ни постанова нуждата от. Ние сме открили етични " червени линии " за потреблението на изкуствен интелект (ИИ). Вярваме, че етичният ИИ кодекс ще способства за публичния спор по отношение на рамките на потреблението на изкуствения разсъдък. ИИ има капацитета да промени доста аспекти от живота ни и по тази причина е нужна необятна социална полемика. За да се сътвори доверие в интелигентните системи, ще е нужно доста повече от нормално техническо ноу-хау - решаваща роля ще изиграе тесният разговор сред политиците, научните среди и необятната общност. Ето за какво Bosch се включи в Експертната група на високо ниво по изкуствен интелект - орган, основан от Европейската комисия за разглеждане на етичните измерения на ИИ.
Компанията към този момент е издала насоки, уреждащи потреблението на ИИ в нейните интелигентни артикули: Всички артикули на Bosch с изкуствен интелект би трябвало да отразяват нашия слоган " Техника за живота ", сплотяващ устрема към нововъведения със обществената отговорност. ИИ решенията, касаещи хората, не би трябвало да се вземат без човешки съдия. Изкуственият разсъдък би трябвало да бъде инструмент, който служи на хората. Искаме да създаваме безвредни, постоянни и разбираеми артикули с ИИ. Доверието е една от главните полезности на нашата компания. Стремим се да сътворяваме надеждни ИИ артикули. Когато създаваме ИИ артикули, ние съблюдаваме законовите условия и се водим от етичните правила. За повече информация погледнете Накратко:

В доста страни университетските среди са главен сътрудник на софтуерни компании, като от една страна се подкрепя образованието на студентите и се приготвят умения и познания, нужни и настоящи за промишлеността, а от друга, университетските развойни центрове развиват и така наречен " чиста " просвета с по-далечна вероятност за технологии след 10-15 година На какъв стадий е съдействието с българските университети?

Синиша Джукич : Към двата типа съдействие, които споменахте, бих добавил и един трети аспект, който е мощно развъртян в другите страни и който отива оттатък чистия софтуерен фокус. Този аспект е бизнес разбор и бизнес моделиране в подтекста на софтуерните нововъведения. С някои изключения считам, че за жалост, съдействието сред университетските среди и ИТ бизнеса в България и в трите посоки е много лимитирано и надалеч от равнището, към което би трябвало да се стремим. Причините за това са сложни - както исторически, по този начин и стопански и изискват изцяло преосмисляне на просветителната система.

Ако разгледаме по-отблизо първия аспект - насърчаване на нужните за промишлеността компетентности в учениците и студентите като основополагащ детайл, само че и причина за по-нататъшно развиване на " чистата " просвета използвана в бизнеса, ще забележим съществено разминаване с упованията на бизнеса. Това разминаване е освен във връзка с образователното наличие, само че и в методологиите, посредством които знанията и уменията биват придобивани.

Съвременната образователна стая би трябвало да се разграничава от тази отпреди 20 година - не по това, че работните станции са сменени с преносими компютри или таблети, а по това, че към този момент би трябвало да включва комбиниране от технологии. То включва алгоритмично, както и образно програмиране, роботика, електроника, индустриални процеси (планиране, ръководство на планове, дизайн на софтуера и хардуера, дизайн на инфраструктурата, ръководство на качеството), методологии и принадлежности за разработка (scrum, kanban, issue tracking, системи за версиониране на кода в облака, правилата на свободния софтуер), както и главно схващане за екипна работа, функции в екипа, само че и благоприятни условия за кариерно развиване.

Тези детайли са основни за сполучливото развиване на ИТ експерти, само че към момента изостават или липсват напълно в просветителната ни система. Частните ИТ академии се стараят да запълнят тази празнота, доколкото е допустимо, като образоват студенти и приключили висше обучение за преквалификация и насърчаване на умения, нужни в действителна бизнес среда. Bosch.IO, взаимно с други компании от БАСКОМ (Българска асоциация на софтуерни компании), си партнира със СПГЕ " Джон Атанасов " в програмата по дуално образование, в която възпитаници от XI и XII клас се образоват в 50% от времето по хорариум в учебно заведение и 50% - в действителна бизнес среда, където получават познания и развиват умения по всички изброени нагоре съставни елементи.

Този модел се е потвърдил като извънредно сполучлив в други страни, само че направи първите си стъпки в България с новия Закон за предучилищното и учебното обучение, който влезе в действие през 2016 година Но с цел да има този модел действителен късмет за триумф е нужна по-голяма либерализация на присъединяване на експерти от бизнеса в обучителния развой, както в учебно заведение, по този начин и в университета. Те са достоверните носители на знанието и умеенето, належащо на бизнеса и просветителната система би трябвало да бъде приспособена, с цел да разреши по-безпрепятствена и по-ефикасна интеграция в образованието на младите. Нашите сътрудници, минали през следдипломна подготовка за наставници в дуално образование в Софийския университет, одобриха опцията и уговорката да бъдат дейни дизайнери на програмата и в края на първата година виждаме резултатите от вложените старания, чрез противоположната връзка от учениците и постигнатите резултати от образованието.

Отвъд взаимната работа в областта на технологиите и нововъведенията, която нормално стои на напред във времето в сходни полемики, бих желал да подчертая и една по-рядко обсъждана тематика, предмет на обществените науки. През последните две десетилетия скоростта, с която се развиват софтуерните и бизнес нововъведенията, набъбна доста, а темпото продължава да се форсира. Обемът от информация, знанията, само че и обществените връзки са се нараснали неведнъж. Наблюдаваме преход от йерархични към мрежови организации, от официално към неофициално ръководство, от еднократното асимилиране на експертно познание към учене през целия живот. Новите информационни канали, новите способи на другарство и сближение на екипи, новата динамичност и (само)управление в екипите, новите концепции за личностно и професионално развиване - това са огромните провокации оттатък технологиите.

Концепциите, създадени през XX век в региона на андрагогията (образованието за възрастни) и неофициалното обучение могат да дават една солидна научно- и на практика обоснована рамка за просветителните стратегии, кариерното и личностно развиване, информационните и лидерски умения, от които всяка една модерна компания може да извлече само позитиви. И тъкмо тук считам, че бизнесът може да се възползва от безспорните, само че малко познати на необятната общност достижения на академичната общественост в България.

Работите ли взаимно и с други български компании по разработка и по пилотни планове - да вземем за пример телеком оператори, ИТ компании като систематични интегратори, други софтуерни компании в България?

Калоян Василев: Ние мощно имаме вяра, че никой не може да построи AIoT екосистеми самичък и по тази причина са нужни мощни и лоялни сътрудници. Мисията ни е да предлагаме отворени и всеобхватни решения, за които си партнираме с редица компании в България. Един от най-критичните детайли на IoT технологията са мрежовите връзки (в нашия случай съгласуваност посредством 2G/3G, NB-IoT, LoRaWAN, 5G), чиято инфраструктура се поддържа и надгражда от телеком операторите. В допълнение българската " Силициeва котловина " основава плодородна почва за редица ИТ бизнеси, с новаторско мислене и гъвкави услуги. Радваме се, че можем да сме си взаимно потребни и да можем интензивно да работим двустранно предлагайки крайни решения като: умни метеорологични станции за селското стопанство, цялостни платформи за развиването на градската инфраструктура, създаване на самостоятелни бизнес здания с персонализирани функционалности и други.

Макар че тези технологии са добре познати, обособяването им към съответни бизнес проблеми поражда въпросителни. Успяваме да им отговорим точно посредством отвореното ни партньорство в районен и световен подтекст. Дълбоко имаме вяра в споделеното софтуерно бъдеще и ще продължаваме да развиваме отворени стратегии за съдействие.

Въпросите зададе Владимир Владков
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР