28 Юни На 17 юни 2021 г. доц. д-р Десислава

...
28 Юни На 17 юни 2021 г. доц. д-р Десислава
Коментари Харесай

ТУ - София обяви златно партньорство с ИТ сектора

28 Юни
На 17 юни 2021 година доцент доктор Десислава Иванова, декан на Факултета по приложна математика и информатика (ФПМИ), връчи " Златен орден на ТУ - София " на инж. Иван Русев, управител развойна активност и връзки с образованието от компанията Experian, който е ученик на ТУ - София. Награди и грамота за важен принос към образователния развой и научноизследователската работа на факултета получиха и студенти от специалностите " Приложна математика и информатика " и " Информатика и софтуерни науки ". Решението за премиите е на Факултетния съвет на ФПМИ поради " безрезервна поддръжка и дейна взаимна работа през годините ", оповестиха от ТУ - София.

Факултетът и компанията интензивно си партнират от 2017 г, когато Факултета по приложна математика и информатика разкри най-новото направление " Информатика и компютърни науки " и една от най-желаните специалности " Информатика и софтуерни науки " в ТУ - София.

От факултета припомнят, че в плана за Национална карта на висшето обучение в Р.публика България (публикуван за публично разискване на уеб страницата на МОН) са посочени седемте посоки в университетите, които са най-търсени и от кандидат-студенти, и от работодатели. Това са " Фармация ", " Медицина ", " Информатика и компютърни науки ", " Обществено здраве ", " Здравни грижи ", " Стоматология ", " Теория и ръководство на образованието ". Към момента обаче е тях учат 38 850 студенти, или единствено 18% от всички студенти у нас.

Сред направленията с висока степен на реализация на приключилите, само че с незадоволително търсене от кандидат-студентите, е математиката. Въпреки тази статистика във ФПМИ местата по държавна поръчка се заемат безпроблемно. Според декана доцент доктор Десислава Иванова това е резултат както от високите стандарти за качество на преподаване, по този начин и от многопластовото и многоспектърно партньорство сред ИТ фирмите и факултета.

" Това партньорство се осъществя в разнообразни насоки - от дейното присъединяване на представители на фирмите в правенето на образователните проекти и стратегии до присъединяване на представителите на ИТ бизнеса в образователния развой. Те вземат участие в специалността " Информатика и софтуерни науки " по дисциплините " Облачни технологии и услуги ", " Анализ на огромни масиви данни и IоТ ", " Паралелна обработка на информацията " и други. Освен това се провеждат взаимни начинания като Дни на отворените порти, надпревари, стажове, практики и формулиране на взаимни научноизследователски задачи, допълват от ФПМИ.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР