27-мият Eсенен международен театрален фестивал Сцена на кръстопът“ се завръща

...
27-мият Eсенен международен театрален фестивал Сцена на кръстопът“ се завръща
Коментари Харесай

19 спектакъла в Есенния международен фестивал „Сцена на кръстопът” в Пловдив

27-мият Eсенен интернационален сценичен фестивал „ Сцена на кръстопът “ се завръща в Пловдив от 10 до 21 септември с богата стратегия от 19 спектакъла и голям брой съпътстващи събития, оповестиха от Общината.

Откриването на 10 септември от 19:00 часа в огромната зала на Драматичен театър-Пловдив е поверено на студентите на проф. Маргарита Младенова от НАТФИЗ. Младите актьори към този момент репетират дипломния си театър по пиесата „ Месец на село “ на Иван Тургенев. Режисьор е проф. Младенова, сценографията и костюмите са на Ивайло Николов. Продукцията е взаимно с Драматичния спектакъл, който дава късмет на младежите да изиграят дипломния си театър на професионална сцена. Така се съблюдава и традицията на „ Сцена на кръстопът “ всяка година ученици на НАТФИЗ да гостуват със своя продукция.

Драмата ще показа и втора премиера в границите на фестивала. На 11 септември от 19:00 часа в Камерна зала „ Стефан Данаилов “ ще се играе спектакълът „ Лебеда “ от Елизабет Иглоф. Преводач и режисьор е Петър Батаклиев. Сценографията е на Петър Начев, съветник на костюмите – Анета Зомбори. Автор на музиката е Явор Карагитлиев. Хореограф е Калоян Иванов. Участват Патриция Пъндева, Тодор Дърлянов и Спартак Пантелеев.

В програмата са селектирани спектакли на Народния спектакъл, Младежкия спектакъл, Театър „ Българска войска “, Драматичен театър-Плевен, Драматичен спектакъл „ Адриана Будевска “, Сатиричния спектакъл, Театър 199, Малък градски спектакъл „ Зад канала “, фондация „ Ден Гри “.

На фестивала ще гостува Народен спектакъл „ Йордан Хаджиконстантинов – Джинот “ – Велес, Република Северна Македония, със спектакъла „ Няма ток за електрическия стол “ от Александър Секулов с режисьор Деян Пройковски и с премиерата на „ Едуард II “ на режисьора Андрий Жолдак – взаимен план на македонската натрупа и Пловдивския спектакъл. Театрално съдружие „ Реон “ от Атина е другото интернационално присъединяване на фестивала. Артистите ще показват спектакъла „ Елена “ по Еврипид.

Програмата се добавя от разнородни и вълнуващи съпътстващи събития, както и кръгла маса, която се трансформира в традиция.

„ Сцена на кръстопът ” се реализира благодарение на Министерство на културата, Община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2023 година и меценатското семейство, отпред с козметична компания „ Роза Импекс ”.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР