27-годишният Никола Памуков от квартал Христо Смирненски“ се влюбва в

...
27-годишният Никола Памуков от квартал Христо Смирненски“ се влюбва в
Коментари Харесай

Пловдивчанинът, който сам си сглобява машинките: През...

27-годишният Никола Памуков от квартал „ Христо Смирненски “ се влюбва в дроновете от пръв полет. Пилотира към този момент повече от две години. Твърди, че всеки може самичък да си сглоби дрон, само че би трябвало да има знания - по запояване, електротехника и работа с компютър. Запалил се по летенето от другари. Проявил интерес и не след дълго почнал да чете по тематиката, да си набира елементи и да сглобява. Сам основал първия си дрон.

Страст за Памуков са спортните “First Person View “ (поглед от първо лице) машинки, които форсират от 0 до 100 км/ч за 2-3 секунди. „ Те са оборудвани със специфични очила, доста наподобяващи тези за виртуална действителност. Така можеш да гледаш през „ очите “ на дрона. FPV дроновете са направени за бързо пилотиране и завои, можеш да се преобръщаш, даже да правиш лупинги. Камерата не е с толкоз високо качество, главно е удоволствието от карането “, описа Никола. И обясни, че за професионални фотоси с висока резолюция се употребяват огромни дронове, защото са по-стабилни във въздуха и мога да устоят тежестта на HD камерите.

„ При дребните дронове има доста адреналин, само че за жал липсва чувството за скорост върху тялото. Това е единственият минус. Един път в случай че погледнеш през очилата, до момента в който някой различен кара, то незабавно ти се желае да пробваш. С това занимание в Пловдив се занимават хора от разнообразни възрасти и специалности - имаме доктор, програмист, даже патолог “, изясни Никола.

По думите му, дрон общността е безусловно отворена за нови хора. Наскоро на летателната площадка дошъл новобранец от квартал Капана, който изпитвал усложнения в сглобяването на летателна машинка. Старите кучета незабавно го приели с ненаситност и сега работят по монтирането на частите.

„ Готови сме да помогнем на всеки, който пристигна - отворени сме към всички, само че би трябвало да се съблюдават няколко правила. Скоростта, която развиват дроновете, е доста огромна и всеки би трябвало да е наясно с това. Машинките са доста маневрени, доста бързи и водачите може да не осъзнаят, че има човек на пътя. Винаги съблюдаваме отдалеченост, а летенето към хора се свежда до най-малко “, обясни младият дрон фанатик.

Той даже има няколко челни конфликта в дървета. Понякога се е разминавало с минимални вреди, само че различен път се налагало малко отмора и ремонт в бокса. За мераклиите, които желаят да пробват да летят, само че нямат опция да закупят или сглобят дрон и не желаят да трошат джаджите на приятелите си, има специфичен софтуерен симулатор. Там може да се ръководи хвърчене с същинско отдалечено. Целта е да се придобият умения и убеденост преди първия полет.

„ Частите за дроновете са разнородни за другите потребности и всеки сортира това, което му подхожда най-вече на мощ за каране и на бюджета “, описа Никола и декларира, че и сега си сглобява аероплан.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР