26 имунизационни пунктове в страната ще работят по време на

...
26 имунизационни пунктове в страната ще работят по време на
Коментари Харесай

26 пукта за ваксинация ще работят през празничните дни


26 имунизационни пунктове в страната ще работят по време на Великденските празници. В тях ще има ваксини на „ Астра Зенека” и на „ Пфайзер”. В София те са в „ Пирогов”, ВМА, Александровска и Окръжна болница. Това заяви основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Пълен лист на пунктовете, които ще работят сред 30 април и 9 май, е оповестен на уеб страницата на Единния информативен портал.

Доц. Кунчев посочи, че имунизацията на „ Янсен “ към този момент няма да се разпределя за всеобща имунизация, тъй като количествата не са толкоз доста. В същото време е по-добре този препарат да се употребява там, където се чака по-бързо реализиране на краен резултат. Защото имунизацията е еднодозова. Кунчев посочи, че става въпрос за някои групи от популацията и за сектори като туристическата промишленост, да вземем за пример. В туризма към този момент има 80 000 души, които са декларирали предпочитание за имунизация.

Освен при туристическата промишленост, вършим сметки имунизацията на „ Янсен” да бъде употребена и при ромското население, сподели Кучнев, уточнявайки, че тази ваксина ще се употребява при групите, при които да се реализира по-бърз резултат и където ще е по-трудно слагането на втора игла.

Не мога да предсказвам какъв ще е ползата по време на празничните дни, уповавам се той да е огромен. Всички шефове на РЗИ са известени да обезпечат налични количества ваксини, сподели още доцент Кучнев.

Днес в България дойдоха 138060 дози от имунизацията против COVID-19 на производителя " Пфайзер " и 14400 дози от имунизацията на " Астра Зенека ". Доставените количества незабавно са разпределени към районните здравни инспекции в страната.

Засега решението на Ваксинационния щаб е имунизацията на „ Янсен “ да се употребява без ограничавания, стана ясно от думиту на доцент Кунчев.

Вторите дози на „ Астра Зенека” излизат при започване на месец май и ние горещо препоръчване имунизацията да бъде приключена с имунизацията, от която е сложена първата доза, акцентира още основният държавен здравен контрольор.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР