26 дела срещу магистрати и висши чиновници са гледани в

...
26 дела срещу магистрати и висши чиновници са гледани в
Коментари Харесай

26 дела срещу магистрати и висши чиновници гледани в СГС

26 каузи против магистрати и висши служители са гледани в Софийския градски съд (СГС) през последните близо 3 години. Това оповестиха през вчерашния ден от отдел “Статистика ” на съда.

Процесите за корупция по високите етажи на властта са формирани в интервала от януари 2015 година до октомври 2017 година За същото време в Софийски градски съд е имало 1541 каузи по импортирани обвинителни актове на прокуратурата. Общо са гледани над 8300 наказателни процеса, включително екстрадиции и европейски заповеди за арест, въззивни каузи и други

Според признатите промени в Наказателно-процесуалния кодекс след 5 ноември т.г. делата против обвинени на високи държавни постове и магистрати ще бъдат гледани от Специализирания углавен съд.
В момента 9 от посочените 26 каузи са завършили и минали на по-горни инстанции. В ход са единствено 13 процеса, чието гледане ще продължи в Софийски градски съд. Сред тях е и делото против Иво Прокопиев и някогашните министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Обвинителният акт против тях за злоупотреби и занемареност е импортиран, делото е разпределено и следва насрочването му.

Само четири от 26-те каузи са прекъснати и върнати на прокуратурата. Това са процесите за длъжностно закононарушение против някогашния зам.-външен министър Христо Ангеличин, за занемареност против ексшефа на фонд “Земеделие ” Мирослав Николов и за неизгодни покупко-продажби против някогашния зам.-регионален министър Савин Ковачев. Четвъртото дело е за длъжностно закононарушение против арбитър Румяна Ченалова. Ако прокуратурата реши да внесе след 5 ноември обвинителните актове по тези 4 каузи, това би трябвало да стане в спецсъда и процесите да се гледат там.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР