25 Юни Държавна агенция Електронно управление (ДАЕУ), Българския институт по

...
25 Юни Държавна агенция Електронно управление (ДАЕУ), Българския институт по
Коментари Харесай

Удостоверени са устройствата за машинно гласуване за местните избори на 27 юни

25 Юни
Държавна организация " Електронно ръководство " (ДАЕУ), Българския институт по метрология (БИМ) и Българския институт за стандартизация (БИС) удостовериха сходството на доставените механически устройства за машинно гласоподаване, които ще се употребяват на частичните локални избори на 27 юни 2021 година, според условията на член 213, алинея 3 от Изборния кодекс и условията на техническата спецификация.

За удостоверяването на устройствата за машинно гласоподаване, ЦИК даде на ДАЕУ, БИМ и БИС представителни извадки от мостри на доставените устройства. Образците имат идентични характерности и функционалност с тези на останалите устройства, доставени по контракта с Изпълнителя. Проведени са редица инспекции, проби и изпитвания за оценка на техническите и функционални характерности на устройствата за машинно гласоподаване и проби, свързани с осведомителната сигурност.

В обсега на оценяване на устройствата за гласоподаване не се включват организационни действия, които се правят от изборната администрация; действия, свързани с засвидетелствуване на организацията и технологията на компютърната обработка на резултатите от гласуването, както и такива, свързани с логистиката, която ще се прави във връзка с устройствата за машинно гласоподаване.

Всяка следваща смяна в техническите устройства за машинно гласоподаване, негова съставка и периферно устройство, както и в консумативите, смарткартите и в софтуера не попада в обсега на осъщественото засвидетелствуване.

С цел реализиране на гласност и бистрота, на на ДАЕУ са оповестени Решение и Доклад за засвидетелствуване на сходството на доставените механически устройства за машинно гласоподаване.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР