25 представители от различни сфери на обществения живот учредиха тази

...
25 представители от различни сфери на обществения живот учредиха тази
Коментари Харесай

Уредиха сдружение „Велико Търново – историческа и духовна столица“



25 представители от разнообразни сфери на публичния живот учредиха довечера съдружие „ Велико Търново – историческа и духовна столица “. Целта му е реализация на разнообразни планове за развиване на града и предизвикателство на конституционни и законодателни промени за действителни дейности по статута, който градът получи преди три години с решение на Народното събрание.

Целта на сдружението е работа по планове и да търси държавна ангажираност, с цел да получи Велико Търново специфичната поддръжка, която заслужава и парламентарното решение преди три години да бъде облечено в действителни дейности, уточни ръководителят на сдружението юрист Йордан Цветанов:

„ Нашата основна и съществена цел е да убедим Народното събрание да направи смяната в конституцията, която да регламентира Велико Търново като историческа и духовна столица на България “.

Градът е с богато културно-историческо и духовно завещание, което има потребност от поддръжка и специфичен закон, акцентира заместник-кметът Нейко Генчев:

„ Общината сама по себе си мъчно може да се оправи с поддържането и с развиването на това благосъстояние и всички ползи, съсредоточени тук, да проработят като един общ механизъм “.

Конституционният арбитър проф. Атанас Семов уточни, че в конституцията би трябвало да бъде записано, че образованието, науката, културата и националната еднаквост са стратегически народен приоритет:

„ Ако това бъде направено, Велико Търново ще има естествено своето място измежду най-ключовите, най-несъмнените огнища на духовността, на историческата памет и на националното оцеляване “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР