Ведин и същи ден два международни органа обвиниха Русия в

...
Ведин и същи ден два международни органа обвиниха Русия в
Коментари Харесай

Двоен удар за Путин в Европа

Ведин и същи ден два интернационалните органа упрекнаха Русия в осъществяване на военни закононарушения и нарушение на правата на индивида в Украйна.

(Във видеото: Международният углавен съд издаде заповед за арест на Сергей Шойгу и Валерий Герасимов)

Във вторник Камарата за досъдебно произвеждане на Международния углавен съд (МНС) съобщи, че е издала заповеди за арест на някогашния съветски министър на защитата Сергей Шойгу и началника на съветската войска военачалник Валерий Герасимов за " военно закононарушение, изразяващо се в ориентиране на офанзиви против цивилен обекти " в Украйна.

В същия ден Голямата камара на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) съобщи, че Москва е направила нарушавания на правата на индивида в Крим през десетилетието от началото на противозаконната окупация на полуострова през февруари 2014 година

Междувременно юрист на интернационална група за правата на индивида, в чийто отчет от този месец се разказва по какъв начин силите на Путин са ползвали тактичност на недояждане по време на обсадата на южния град Мариупол през 2022 година, съобщи пред Newsweek, че " храната и предметите, нужни за оцеляването, се употребяват като оръжие в целия спор " от Русия.

В изказването си, оповестено във вторник, съдиите от Международния углавен съд обявиха, че има учредения да се счита, че обвинените са виновни за ракетните удари, нанесени по украинската електрическа инфраструктура " минимум от 10 октомври 2022 година до минимум 9 март 2023 година "

От Newsweek прецизират, че са се свързали с Кремъл и съветското министерство на защитата за коментар на решенията на двата органа.

Съветът за сигурност на Русия, който Шойгу понастоящем оглавява, назова заповедите за арест на Международния углавен съд " парещ въздух ", защото юрисдикцията на съда не обгръща Русия и е " част от хибридната война на Запада " против Русия.

Докладът на Международния углавен съд подлага на критика Шойгу и Герасимов, като ги упреква в причиняване на инцидентни вреди на цивилни жители, увреждане на цивилни обекти и нечовешки дейности.

Това са нарушавания на Римския статут, с който е основан съдът в Хага, който разчита на своите 124 членове да арестуват всекиго по заповед.

Това е последното обвиняване във военни закононарушения, обвързвано с Путин и неговото обграждане. През март 2023 година Международният углавен съд издаде заповед за арест на Путин по отношение на хипотетичното похищение на деца от Украйна - изказване, което Москва отхвърли.

Обсадата на Мариупол

Този месец групата Global Rights Compliance (GRC) разгласява отчет, който съгласно нея потвърждава, че съветските сили са подложили на гладна блокада украинците в южния град Мариупол, траяла до 22 май 2024 година

Въз основа на сателитни изображения, фотоси, видеоклипове, обществени изказвания и цифрови данни групата стигна до заключението, че преди да завладяват пристанищния град, съветските сили са се насочили към вода, храна и медицински консумативи в границите на целенасочена тактичност на недояждане.

Тя откри, че 450 000 цивилни жители са били подложени на набези, като всички доставки на вода, електричество и газ са били прекратени. Украинците са били принудени да пият от локви, батерии на радиатори и разтопен сняг, а пунктовете за разпределяне на храна, медицинските заведения и филантропичните коридори са били бомбардирани.

" Това, което е най-шокиращо, е, че констатациите демонстрираха тактиката, която съветските сили са ползвали при гладуването на цивилното население като средство за ускорение на капитулацията на Мариупол ", съобщи Наоми Продо, юрист от мобилния екип на GRC за недояждане.

" Нападенията против цивилното население, нападенията против цивилни обекти, нападенията против лечебни заведения - някои от тях съставляват набези против обекти, нужни за оцеляването на цивилното население ", споделя тя пред Newsweek.

Тя сподели, че такива тактики са били употребявани при други обсади от проруски сили преди Мариупол, да вземем за пример в Алепо, където Москва се намеси в сирийската революция, " тъй че е имало предходни случаи на такива тактики преди Мариупол ".

" Има съществени индикации, че съветските и проруските сили са употребявали сходни тактики на блокада и апетит в североизточните региони почти по същото време, когато е била обсадата на Мариупол ", сподели тя.

" Това демонстрира, че това е тактичност, която постоянно се употребява и ползва против украинското цивилно население. ", добавя тя. 

" Храната и предметите, нужни за оцеляването, се употребяват като оръжие в целия спор оттатък тактиката на блокада ", добави тя.

Във вторник Голямата камара на Европейски съд по правата на индивида (ЕСПЧ) съобщи, че от 2014 година, когато Путин завзе Крим, Русия е направила нарушавания на правата на индивида на полуострова, в това число малтретиране на украински бойци, лица от украински етнически генезис, публицисти и членове на тюркското малцинство кримски татари.

След пълномащабното си навлизане през 2022 година Русия беше изключена от Съвета на Европа, част от който е Европейски съд по правата на човека, а решението на съда беше приветствано от украинското външно министерство, което го назова " решителен стадий ".

Продо съобщи, че сходно на геноцида, закононарушението апетит изисква съответно желание за нахлуване на обекти, нужни за оцеляването на цивилното население, и съответно желание за недояждане на това население, " което е по-висока летва ".

" Според този стандарт, в случай че съветските или проруските сили са знаели, че в нормалния ход на събитията цивилното население ще гладува, това се квалифицира като предумисъл ", сподели тя.

" Никога не е имало правосъдно гонене за военно закононарушение недояждане пред интернационалните съдилища ", сподели тя, " това е подценявано закононарушение и е мъчно да се потвърди ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР