25 организации, които представляват бизнеса, излязоха с обща позиция за

...
25 организации, които представляват бизнеса, излязоха с обща позиция за
Коментари Харесай

Организации: Качественото образование – най-силният инструмент за развитие на икономика с добавена стойност

25 организации, които съставляват бизнеса , излязоха с обща позиция за положението на българското обучение. Повод са оповестените през вчерашния ден резултати от изпита PISA , който сподели, че нашите възпитаници се оправят доста мъчно както с четенето, по този начин и с математиката. 

Публикуваме позицията им без редакторска интервенция:

„ Половината от българските възпитаници са функционално необразовани – не могат да схванат смисъла на прочетен текст, да вършат взаимовръзки сред събития, да разчетат графика, да разпознаят подправена вест.

Публикуваните на 5 декември резултати от влиятелния интернационален тест PISA на Организацията за икономическо съдействие и развиване (OECD) за следващ път демонстрираха, че българското обучение изостава и прави голяма част от хората неконкурентоспособни в днешния свят.

Като работодатели всекидневно сме очевидци на скъсаната връзка сред образованието и действителния бизнес и неговите потребности. Българските учебни заведения не приготвят младежите за живота и неговите обществени и стопански провокации.

Това има директни отрицателни резултати върху бизнеса и стопанската система на България. Сериозни
проблеми с намирането на фрагменти имат 70% от работодателите. Бизнесът е заставен да
построява свои академии и просветителни институции, което е голяма спомагателна
инвестиция.

Демографската рецесия и приключването на гении и младежи в чужбина е най-голямото
предизвикателство пред България. Липсата на хора през днешния ден е тематика за безусловно всяка
промишленост у нас. Българският бизнес е подложен в доста по-неизгодна позиция от своите съперници по света.

Затова 25 организации, представляващи бизнеса се сплотяваме в поддръжка на
същинска промяна в българското учебно обучение и заявяваме готовността
си за съдействие с всички политически партии, държавни и локални институции.
Нека превърнем българските учебни заведения в място, което приготвя учениците за
сполучлив персонален и професионален живот в 21-ви век.

На база детайлни изследвания на опита на страни с високи резултати на интернационалните оценения и проучвания, както и експертни диалози за положението на българската просветителна система настояваме за цялостна и амбициозна промяна за следните цели, които са развити допълнително елементи по-долу в текста:

➢ Повишаване на качеството на базисното образование и продължаващата
подготовка на учителите и шефовете
➢ Изработване образователни стратегии с нова философия, насочена към
насърчаване на компетентности, а не наизустяване на предметно познание
➢ Промяна на вътрешните и външни оценения към премерване на развити
компетентности, а не на заучени познания
➢ Ефективно използване на стандарт за качество в образованието и
система на добавената стойност на учебните заведения
➢ Гарантиране на повече самостоятелност, запаси и поддръжка за учебните заведения, само че
и вдишване на отговорност от тях за резултатите на учениците
➢ Взискателен и професионален асортимент на учителите и шефовете на
база нужните за специалността компетентности
➢ Обективна и обективна оценка на работата на учителите и
шефовете на база резултати, а не административни условия

Учителите и качественото преподаване са най-важният фактор за развиването на уменията на учениците, а от шефовете зависи ефикасното ръководство на учебните екипи и запаси. В момента първичното образование, както и продължаващата подготовка на учебния личен състав значително не са съобразени с условията на актуалния свят. Има потребност от смела смяна на подготовката на учителите и шефовете, от оценка на качеството на продължаващата подготовка и обезпечаване на ефикасни спомагателни образования. Подборът на претенденти за учители и шефове, както и последващата регулярна оценка на работата и достиженията им, би трябвало да станат по-взискателни и да стъпват на нужни за специалността умения и действителни резултати, а не на административни условия.

Освен шефовете и учителите, значим човешки запас в образованието са психолозите, помощник-учителите, ресурсните учители, логопедите, посредниците, специалистите в районните ръководства на образованието, които поддържат учителите, и всички други експерти, които работят за това учениците да се усещат добре в учебно заведение и да осъществят капацитета си. Тези експерти постоянно са неглижирани както от позиция на възнаграждение, по този начин и на останали условия на труд, което оставя учителите без поддръжка при работата с децата и младежите.

Съвременни образователни стратегии и оценения на учениците с нова философия и ориентирани към насърчаване на умения на 21-ви век

Учебната стратегия, по която учат българските възпитаници, не развива у тях познания, умения и настройки, нужни за живот и реализация в 21-ви век. Има потребност от изцяло преосмисляне и предефиниране на задачите на просветителния развой, въз основа на което следва да се изготвят напълно нови образователни стратегии и образователни проекти.

Съвременните образователни стратегии регистрират всички фактори, които въздействат върху ученето на учениците, взимат поради условията на бъдещия свят, както и ползите и потребностите на другите деца и младежи. Новите образователни стратегии водят след себе си и нов метод на оценяване на знанията и уменията на учениците. Както оценяването по време на образователната година, по този начин и националните изпити към този момент не би трябвало да мерят главно възпроизведена информация, заучени теории и подготвени отговори, а да подтикват мисленето и творчеството на учениците.

Ефективно потребление на ресурсите и ръководство на системата с фокус върху
резултатите и добавената стойност на учебните заведения

Макар България към момента да отделя невисок % от Брутният вътрешен продукт за бранша, няма доказателства за това, че вложените пари имат възвръщаемост. Държавните и локалните институции би трябвало да имат добре планувани знаци за осъществяване на политиките си, а просветителната система и обществото – да получават ясна картина за резултата от вложените средства.

Ключово е оценката на работата както на цялата просветителна система, по този начин и на
учителите и шефовете, да се прави на база справедливи и транспарантни критерии, които регистрират резултати, а не направени документи или други административни действия. Важен аспект е ефикасното въвеждане на стандарт за качество в образованието, както и на системата на добавената стойност, тъй че да има транспарантна информация за напредъка на всяко учебно заведение.

Съзнаваме, че промяната в образованието е дълготраен ангажимент, който
включва непопулярни ограничения. Ако те не бъдат подхванати обаче, обричаме още
десетки генерации български деца и младежи да не получат опция за
благополучен живот и сполучлива професионална реализация.

Като бизнес организации поемаме ангажимент да поддържаме напъните на националните и локални институции в посока качествено обучение за всички деца в България. В тези турболентни политически времена ние призоваваме за надпартиен консенсус за промени свързани с подобряването на образованието в страната ни. Ние имаме вяра, че диалогът през днешния ден не би трябвало да се лимитира до изтъкване на казуса, само че би трябвало да приказваме за решенията, които могат да създадат България една от страните с най-хубаво обучение в света в идващите десетилетия. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР