24 Юни Основателят на антивирусната компания McAfee Джон Макафи беше

...
24 Юни Основателят на антивирусната компания McAfee Джон Макафи беше
Коментари Харесай

Почина ексцентичният основател на McAfee Джон Макафи

24 Юни
Основателят на антивирусната компания McAfee Джон Макафи беше открит мъртъв в арест в Барселона. Той бе арестуван дело за укриване на налози и очакваше на екстрадиция в Съединени американски щати. По предварителни данни става дума за самоубийство.

Джон Макафи беше арестуван на летището в Барселона при започване на октомври 2020 година по искане на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати. Той планираше да лети до Истанбул (Турция).

Обвинението му включва 10 точки, някои от които се отнасят до регистрация на благосъстоятелност за други хора и осъществяване на транзакции посредством банкови сметки с подправени имена.

В средата на юни Джон Макафи даде показания пред Испанския народен съд. Той изцяло отхвърли всички обвинявания, повдигнати против него от американското министерство на правораздаването. Макафи добави, че всички те са от политически темперамент, без да прецизира какво тъкмо желае да каже с това.

На 23 юни 2021 година, няколко часа преди гибелта на обвинения, испански съд утвърди екстрадицията му в Съединени американски щати. Тялото на създателя на McAfee е възобновено часове преди той да бъде изпъден от Испания.

Макафи бе на 75 години и за три месеца не доживя своя 76-ти рожден ден. В испанския арест той прекара последните осем месеца, откакто бе арестуван през октомври. В Съединени американски щати го чакаха до 30 години затвор.

Точните условия на гибелта на Джон Макафи не са открити. Според някои наблюдаващи обаче са налице обстоятелства, които може би оспорват озвучената предварителна версия. Още през ноември 2019 година създателят на McAfee написа в туитър известие, че при никакви условия няма да отнеме живота си.

На 15 октомври 2020 година, седмица след ареста си, Макафи разгласява следващия туит, в който още веднъж съобщи, че няма да се самоубива. " Знайте, че в случай че се обеся като Епстийн, това няма да е моя виновност ", написа тогава той.

Опит за ликвидиране

Описаните нагоре правни проблеми на Джон Макафи не бяха нещо ново за него. През 2012 година той бе обвинен в убийството на съседа си Грегъри Фол в Белиз.

Освен това полицията в Белиз го упрекна в владеене и продажба на оръжия и нелицензирани лекарствени препарати. Домът му бе претърсен, което го принуди да избяга в Гватемала и отчасти да промени външния си тип. Няколко месеца по-късно Макафи беше предаден на американските правоохранителни органи, само че в последна сметка всички обвинявания против него бяха снети.

Дейността му в Белиз може да е обвързвана с нападение против него от края на юни 2018 година Тогава Макафи прекара два дни в кома и по-късно разгласи, че е бил токсичен.

 Почина ексцентичният създател на McAfee Джон Макафи

Одиозна персона

Джон Макафи е шотландско-американски програмист, считан за пионер в антивирусната софтуерна промишленост. Той основава компанията си McAfee през 1987 година, само че през 1994 година я напуща. McAfee е първата компания в света, която продава антивирусни решения на необятната аудитория.

В края на 2020 година компанията излезе на борсата. Арестът на създателя ѝ не е повлия на цените на акциите. Компанията съумя да притегли 620 млн. $, само че средствата не за развиване, а за погашение на част от гигантския си дълг, който през юни 2020 година възлизаше на съвсем 5 милиарда $.

През годините Макафи си сътвори имидж на мощно спорна персона. Неговите " завършения " в Белиз даже станаха основа за документалния филм " Гринго: Опасният живот на Джон Макафи ", излязъл през септември 2016 година Основната роля в лентата, режисирана от Нанет Бърстейн, беше изигран от самия Макафи.

Той в никакъв случай не е криеше интереса си към криптовалутите, изключително биткойн. Макафи беше толкоз убеден в триумфа ѝ, че през лятото на 2017 година даже даде обещание да изяде личния си пенис, в случай че обменният курс не доближи 500 хиляди $ до края на 2020 г.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР