24 май е един от най-светлите български национални празници. На

...
24 май е един от най-светлите български национални празници. На
Коментари Харесай

Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

24 май е един от най-светлите български национални празници. На тази дата честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

Той е празникът, който се празнува от най-дълго време в близката ни история – 171 години! Денят на светите братя Кирил и Методий – основателите на славянската писменост, бил отбелязван като църковен празник (на 11 май) още преди XII век, само че за първи път е бил празнуван като народен Ден на просветата през 1851 година.

Празникът на буквите е специфична дата за всички нас, и без значение къде се намира човек, би трябвало да пази загатна от жизнерадостната атмосфера в този ярък майски ден.

Кирил и Методий

Кирил и Методий са родени в Солун (днешна Гърция). Методий - през 810г., а брат му Кирил - през 827г. В наши дни са непокътнати сведения единствено за по-важни събития в живота им. Двамата братя произлизат от многочислено семейство. Баща им,който се казвал Лъв, бил почитан боен шеф, а майка им се казвала Мария.

Поради ранната кончина на Лъв, грижата за двамата братя поема чичо им Теоктисто – върховен общественик на Византийската империя. С годините двамата братя се образовали и построили престиж на уважавани и начетени персони. Кирил станал учител в Магнаурската школа, а Методий бил назначен за свещеник в манастира Полихрон.

Около 855 година Константин-Кирил Философ основава най-старата българска писменост - глаголицата. „ Сказание за буквите “ на Черноризец Храбър свидетелства за това. С нея се поставя началото на огромното просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий. Двамата братя се заемат да разпространяват християнството на славянски език във Великоморавия. Те превеждат от гръцки на старобългарски език най-необходимите богослужебни книги и по този начин поставят основите на старобългарския книжовен език.

Кирил умрял в Италия на 14 февруари 869 година и е заровен в базиликата „ Св.Климент ” в Рим. След гибелта на брат си Методий траял да популяризира славянската книжовност до последния си мирис на 6 април 885 година.

В края на IX век двамата братя са канонизирани от църквата за светци.

Учениците

Делото на Кирил и Методий бива продължено от техните възпитаници Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава, които, идвайки в България, намират поддръжка за своето дело от българския цар Борис I. Така били основани Охридската и Преславската книжовни школи. В резултат на просветната и книжовната активност на учениците на Кирил и Методий, България станала главен център на славянската книжовност.

Глаголица и кирилица

Думата " писменост " произлиза от имената на първите две букви от глаголицата - азъ и боукы. Английската дума за писменост " alphabet " пък се получава от имената на първите две букви от гръцката писменост - алфа и бета.

Глаголицата е писмеността, която била основана от двамата братя. Техните възпитаници основали по-лесни за изписване букви и тази писменост била наречена кирилица в чест на Кирил. Около 10 % от страните на планетата през днешния ден пишат на кирилица. Глаголицата съставлява система от графики. Тя се е състояла от 38 букви, предопределени да отразяват напълно тъкмо звуковите особености на старобългарския език.

Кирилицата била основана към края на IX век евентуално в Преславската книжовна школа. Тази писменост включвала 24 букви от гръцката писменост. Към тях били добавени още няколко букви, които отразявали спецификите на старобългарската тирада. Кирилицата и глаголицата се употребили по едно и също време в продължение на няколко века. На глаголица били писани църковните книги, а на кирилица - светските. Постепенно обаче новата писменост изместила глаголицата.

Върви, народе възродени !

" Върви, народе възродени " е химнът на празника.

Историята на основаването на химна е много любопитна. Автор на текста е поетът Стоян Михайловски, който написал стихотворението през 1892 година Първоначалният текст бил озаглавен „ Химн на Св. св. Кирилъ и Методи ” и включва 14 куплета, от които ние през днешния ден изпълняваме най-често първите шест. През 1901 година композиторът Панайот Пипков разкрил стихотворението в учебника на собствен възпитаник. Изключително въодушевен, той написал музиката към него единствено за към четвърт час.

Стихотворението " Върви, народе възродени " е преведено на 21 езика.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР