24 часаКАТ дава виновните за катастрофи на здравната каса, за

...
24 часаКАТ дава виновните за катастрофи на здравната каса, за
Коментари Харесай

Преглед на печата

24 часа

КАТ дава отговорните за произшествия на здравната каса, с цел да си заплащат лекуването

Полицията и съдилищата да подават информация на здравната каса за хората, предизвикали произшествия, както и за тези, предизвикали пътен случай след приложимост на алкохол и опиати. Това планува смяна в закона за здравето, която предлага здравният министър Кирил Ананиев. С промени в закона за медикаментите той предлага нови моменти в още 14 закона.

С информацията от служителите на реда и съдилищата здравната каса ще може да задължи отговорните за произшествия и тези, които карат пили, да ѝ връщат разноските, направени за лекуването им. Те ще имат месец, с цел да се разплатят с НЗОК.

Санкцията отговорните за злополука да заплащат за лекуването си съществува от 1999 година, само че към този момент 20 години е неработеща поради неясноти в закона, излиза наяве от претекстовете на Кирил Ананиев.

Труд

Клетва за феърплей във футбола пред Борисов

Безпрецедентната среща на най-високо равнище в българския футбол, за която " Труд " осведоми обществеността, стана факт. В понеделник тъкмо в 11 часа, броени дни преди старта на новия сезон в Първа лига, министър председателят Бойко Борисов събра в своя кабинет босовете на грандове " Лудогорец ", " Левски " и ЦСКА. В Министерски съвет по реда на идване се появиха предприемачите Георги Домусчиев, Гриша Ганчев и Васил Божков.

Освен притежателите на трите клуба, в постройката на бул. " Дондуков " №1 бе привикан и Борислав Михайлов, президентът на БФС. Присъстваха също основният прокурор Сотир Цацаров и неговия заместител Иван Гешев, както и министърът на вътрешните работи Младен Маринов. А министерството на младежта и спорта бе представлявано от Гошо Гинчев, консултант на министъра Красен Кралев, който е в отпуск и се възвръща от интервенция.

Монитор

6000 лева санкция отнесе консеционерът на " Перла " поради джипа

Съгласно нормативните разпореждания, отговорността за сходни нарушавания на пясъка е напълно на стопанина на линията. Преди това той пък заплаши, че в случай че се стигне до санкция ще разтрогне контракта с наемателя, на който е отдал коридора за джетове. " Наясно съм, че аз давам отговор за всичко, само че на процедура нямам никакви принадлежности с които да спра сходно нещо. Ивицата е огромна близо 130 хиляди кв. м., които мъчно могат да се опазят. Опитахме се да го спрем, само че нямаме други пълномощия, като се изключи че сме сложили предупредителни табели, че влизането с МПС-та на плажа е неразрешено.

Стандарт

Съд: Столична община да мие улици два пъти месечно

Софийският градски съд задължи Столичната община да вземе незабавни ограничения против мръсния въздух, като стартира миене на главните улици в София два пъти месечно от май до септември, а през останалата част от годината - един път месечно. До две седмици локалната власт би трябвало да показа на съда и проект за създаване на още велоалеи, в това число от крайните квартали до центъра на града.

Общината е задължена още да афишира равнищата на фини прахови частици на уеб страницата си, на избраните табла и на спирките на градския превоз и метрото. От Столичната община оповестиха, че няма да апелират предписанието на съда и прецизираха,че препоръчаните ограничения от съда са част от общинската стратегия, която се извършва сега.

Сега

Министерство на външните работи: Коментарът на министър Дачич е неудобен

По предписание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Република Сърбия у нас Владимир Чургус бе извикан през днешния ден в Министерството на външните работи. Поводът бе изявление на министъра на външните работи на Република Сърбия Ивица Дачич от 6 юли 2019 година, в което той прави коментар на отговор, даден от българския министър-председател Бойко Борисов на конференция в Познан.

Пред дипломат Чургус беше изразена позицията, че изявлението на министър Дачич е недопустимо и не дава отговор на упованията на българската страна за поддържане на другарски и добросъседски връзки. Бе очебийно, че на срещата в Познан българският министър председател приказва като европейски политик и коментарът на външен министър на страна отвън Съюза в този случай е неудобен.

Капитал дейли

" Струма " през Кресненското дефиле ще е подготвена след най-малко шест години

Въпреки че до неотдавна Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) настояваше, че правата от " Струма " през Кресненското дефиле ще е подготвена до края на 2023 година, тихомълком страната е трансформирала позицията си.

На 25 юни, по време на конференция " Стратегическа инфраструктура и вложения - България и Югоизточна Европа 2019 ", виновният чиновник в АПИ разгласи тъкмо фазиране на плана - т.е. отлагането на финансирането за идващ програмен интервал. Думите на Златка Петева, шеф на дирекция " Изпълнение на планове по оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020 ", са представени в gradat.bg, медията - уредник на конференцията. Причината: обектът няма да е построен до края на 2023 година, с цел да се впише в сегашния програмен интервал 2014-2020 г

Дума

По 3,5 млн. евро дневно пращат у нас емигрантите

От началото на годината до края на април българите, работещи зад граница, са изпратили на околните си в родината близо 400 млн. евро. За съпоставяне за същия интервал на 2018 година сумата е била 392,5 млн. евро, или с 6,9 млн. евро по-малко. Това заяви investor.bg, базирайки се на данните за платежния баланс на Българската национална банка (БНБ).

Само за април постъпленията са над 105 млн. евро, което обаче е с към 5 млн. евро по-малко, в сравнение с през март, когато са били 110 млн. евро. Най-малко преводи от началото на годината е имало през януари - 88 млн. евро. Средно дневно през четвъртия месец от годината българите зад граница са пращали тук по 3,5 млн. евро. Спрямо април 2018 година гастарбайтерите са изпратили на околните си с 1,8 млн. евро повече.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР