24 часаДо 10 години затвор за кражба на колаАвтокрадците вече

...
24 часаДо 10 години затвор за кражба на колаАвтокрадците вече
Коментари Харесай

Преглед на печата

24 часа

До 10 години затвор за кражба на кола

Автокрадците към този момент ще може да бъдат съдени и за кражба, а не както до момента - всеобщо за незаконно лишаване. Това плануват промени в Наказателния кодекс (НК), направени от правосъдното министерство и оповестени за публично разискване в сряда. В плана има и други промени.

И до момента имаше случаи на по този начин заведени каузи, само че много малко. Пример са Красимир Пешев-Мраморския и Чавдар Ценков-Чочо Педала. Двамата отмъкват джип на 22 октомври 2016 година Следва гонка с полицията, при която Ценков е хванат, а Мраморския се измъква, само че по-късно е заловен по ДНК от шапка, която изпуснал при бягството си. Прокурорът ги упреква за кражба с техническо средство. Делото е висящо в Софийския областен съд.

Друга оригиналност е, че към този момент ще има и опит за кражба на кола. При него се плануват до 3 година затвор или пробация.

Труд

Задължителна забавачка за 4-годишните от 2020 година

Задължителна забавачка за 4-годишните деца от 2020 година, оферират от Министерството на образованието и науката (МОН). Идеята е заложена в проекта за осъществяване на Стратегията за понижаване на броя, изпадащи от просветителната система. Планът обгръща интервала 2018-2020 година, а за въвеждането му е нужна смяна в закона, защото сега наложителното образование стартира от 5-годишна възраст.

Монитор

Данъчните с хабер от пандиза за освободени бандити

Данъчните поделения ще получават вести от пандизите за освободени пандизчии. Това планува нoв пaĸeт oт пpoмeни в Haĸaзaтeлния ĸoдeĸc, a чpeз тяx и в HΠK, Зaĸoнa зa изпълнeниe нa нaĸaзaниятa, който се пpeдлaгa Mиниcтepcтвoтo нa пpaвocъдиeтo. Мерките са cвъpзaни c eфeĸтивнoтo изпълнeниe нa пpиcъди зa ĸoнфиcĸaция нa имyщecтвo, ĸaĸтo и c пpoтивoзaĸoннoтo oтнeмaнe нa мoтopни пpeвoзни cpeдcтвa (MΠC). Πo-пoдpoбнo ce ypeждaт и пpaвaтa нa yчacтницитe в пpoизвoдcтвaтa пo изпълнeниe нa eвpoпeйcĸa зaпoвeд зa apecт и нa издиpвaнитe пo Зaĸoнa зa eĸcтpaдициятa и Eвpoпeйcĸaтa зaпoвeд зa apecт, cъoбщaвaт oт MΠ. Πpoeĸтът e пyблиĸyвaн зa oбщecтвeнo oбcъждaнe.

Стандарт

Парното заплаща наем на софиянец

Собственик, през чийто парцел минават тръби за отопление, а самият той не употребява парно, може да изиска наем от топлофикационното сдружение. Това заяви пред БНT Чавдар Янев.

През 2015 година Районният съд в София отсъжда в негова изгода, че тръбите на " Топлофикация-София " минават през дома му, до момента в който той не употребява топлинната сила на сдружението.

Янев три пъти е изискал от съда по 100 лв. и трите пъти неговите искове са били задоволени. Причината за издаването на заповедта на съда е, че Янев не употребява топлинна сила, до момента в който топлофикационното сдружение прави комерсиална активност и тръбите са негова благосъстоятелност.

Столичанинът счита, че всеки жител, в сходен проблем, може да получи наем от топлофикационното сдружение. Той е уверен, че в случай че законите се ползват прецизно, монополите ще банкрутират.

Сега

ГЕРБ отново опитва да прокара секрети арести до 48 часа

Управляващите от ГЕРБ вършат нов опит да прокарат скандална законова корекция, която да разреши в ареста да се задържат хора до 48 часа, без да се уведомяват околните им. Преди две години това предложение не мина, като тогава даже прокуратурата беше срещу.

С план за нови текстове в Наказателния кодекс (НК), пуснати за публично разискване, правосъдното министерство желае да се трансформират и наредбите на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Според плана, дали някой ще бъде известен за съответен арест, ще взема решение прокурорът. Това значи, че на задържан, без значение защо закононарушение, може да бъде неразрешено да се обади даже на фамилията си. Адвокатът не влиза включително.

Капитал дейли

Еврофондове против положително правораздаване, стопанската система на Европа се забавя

Докато България към момента не се е отърсила от инерцията на почивния ден, срядата донесе основни за Европейски Съюз вести: Брюксел предстоящо изиска обвързване на еврофондовете за идващия интервал (2021-2027 г.) с върховенството на закона - мярка, импровизирано ориентирана против арогантните в последно време Полша и Унгария, само че не безвредна и за България.

Европарламентът пък се е заел с различен значим проблем - все по-влошаващата се медийна среда в Европа, и ще изиска ограничения от страните членки.

Редом с позитивните вести има и някои тревожни - данните за тримесечието потвърдиха закъснение на растежа на стопанската система в Европейски Съюз и еврозоната, а българският бизнес е мощно привързан със протичащото се в съюза.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР