24.01.2022 г.На 21 януари евродепутатът Цветелина Пенкова, като вицепрезидент на

...
24.01.2022 г.На 21 януари евродепутатът Цветелина Пенкова, като вицепрезидент на
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова към ЕК: ,,Ядрената енергетика трябва да бъде класифицирана като зелена без времеви ограничения и това не търпи отлагане!”


24.01.2022 година

На 21 януари евродепутатът Цветелина Пенкова, като вицепрезидент на Групата за поддръжка на нуклеарната енергетика в Европейския парламент, заяви, че е изпратено писмо до Европейската комисия с искане за по-бързо признание на нуклеарната технология за зелена и устойчива.

Причината е идното публично издание на плана за Допълващ делегиран акт по Регламента за таксономията на Европейски Съюз, който класифицира нуклеарната енергетика и природния газ като технологии, които способстват за намаляването на парниковите газове. Европейската комисия към този момент е изпратила към националните държавни управления предварителна версия на документа, по която те би трябвало да създадат своите мнения и рекомендации.

Основният проблем, който се вижда в изтеклия към този момент в общественото пространство документ, е определянето на нуклеарната енергетика само като зелена и устойчива за стеснен интервал от време.

„ Ако предлагането остане в първичния си тип, това ще значи, че новите нуклеарни централи би трябвало да получат позволение за градеж от съответния нуклеарен регулатор до 2045 година Освен това има заложени неизпълними критерии за потребление на стабилно при произшествия нуклеарно гориво. Много е релативно и невероятно за дефиниране кое в живота и промишлеността е стабилно на произшествия като безспорна стойност и параметри.

Предложени са и ненужни критерии за създаване на складове за радиоактивните боклуци до 2050 година в случай, че такива ще са нужни едвам няколко десетилетия откакто стартира работата на новите реактори, а в множеството случай нуклеарният боклук се връща към страните, доставили реакторите и складове не са нужни в обособените страни. “, показа Цветелина Пенкова.

Евродепутатът добави, че към този момент е почнала сериозна полемика в Европейския парламент още преди предлагането да бъде публично показано и изпратено за координиране в отрасловите комисии.

„ С актуалното писмо желаеме още един път да покажем на Европейската комисия, че нуклеарната сила не би трябвало да следва същата подредба за преходна технология както природния газ. Също по този начин се противопоставяме на настояванията за в допълнение отсрочване на предлагането, които още веднъж стартират да набират известност. Твърдо срещу сме включените неприложими и несъответстващи механически параметри, които Европейската комисия предлага. “

Пенкова изрази терзанието си, че в случай че предлагането остане в сегашния тип, то няма да получи утвърждение в Европейския парламент, тъй като последователите на нуклеарната сила ще го намерят за прекомерно ограничаващо, а съперниците на технологията ще са против всякакво решение, даващо опция за строителство на нови централи.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР