23-ото издание на Фестивала на българското документално и анимационно кино

...
23-ото издание на Фестивала на българското документално и анимационно кино
Коментари Харесай

90 нови документални и анимационни филми спорят за „Златния ритон” в Пловдив

23-ото издание на Фестивала на българското писмено и анимационно кино „ Златен ритон ” ще бъде публично намерено в Пловдив тази събота от 18.30 часа в “Лъки – дом на киното ”, където прожекциите на включените в конкурсната стратегия киноленти ще продължат до 22 декември (петък). На церемонията по откриването на фестивала ще бъдат показани два кино лентата – анимационният „ Сляпата Вайша ” на Теодор Ушев, който беше номиниран за премиите „ Оскар ” за късометражен филм, и формалната премиера на документалния филм “Монолог ” на Ема Константинова и Георги Тошев, отдаден на 75-годишнината на огромния артист Стефан Данаилов.

Последното издание на фестивала бе през 2015 година и по тази причина тази година ще бъдат показани повече филми от нормално – продукцията от последните две години. Общо 90 кино лентата ще вземат участие в програмата на фестивала, като 63 от тях ще се състезават в двете конкурсни стратегии – за писмено и анимационно кино. По статут петчленното жури на фестивала присъжда две огромни награди “Златен ритон ” за най-хубав документален и анимационен филм, специфична премия на журито, призове за най-хубав режисьор, за най-хубав художник-постановчик и за дебют, премията на община Пловдив и до две грамоти за съответни оферти. В „ Лъки – дом на киното ” ще бъдат прожектирати 27 анимационни кино лентата, измежду които и е рекорден брой от 9 дебюта. 36 са документалните филми в състезанието, като 6 от тях са дебютни. Някои от филмите като „ Пощальонът ” на Тонислав Христов, „ От Кремона до Кремона ” на Мария Аверина и дебюта „ Пустиняци ” на Цветан Драгнев към този момент са представяни и награждавани у нас и в чужбина, а други за пръв път ще се срещнат с публиката. Сред конкурсните филми има и 3 копродукции – двата документални кино лентата „ Книжарят ” (България / Франция) и „ От Кремона до Кремона ” (България / Италия) и анимацията „ Пътуваща страна ” (България / Хърватия). Програмата за реформаторски и пробни продукции „ Открити хоризонти ” включва 27 кино лентата, измежду които са документалните ленти за Кирил и Методий, Петър Стоянов и Георги Марков и анимацията ЗООТРОП на Сотир Гелев. 56 от всичките 90 кино лентата са получили финансова поддръжка от Националния кино център, допълниха уредниците.

Като съпътстващо събитие на фестивала „ Златен ритон ” асоциация “Академика 21 ” и Институт за проучване на изкуствата – Българска академия на науките провеждат кръгла маса на тематика настоящата тематика “Хибридно кино ”. Тя ще се организира на 17 декември (неделя) от 10 часа в зала „ Пловдив ” на Гранд хотел „ Пловдив ”, а присъединяване във форума ще вземат проф. Мая Димитрова, доктор Йосиф Аструков, доцент доктор Марин Дамянов, проф. доктор Емилия Стоева, доцент Петя Александрова, доцент доктор Радостина Нейкова, проф. доктор Надежда Маринчевска, проф. доктор Михаил Мелтев и други

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР