23.5 млн. лв. за голямата наука не са много пари,

...
23.5 млн. лв. за голямата наука не са много пари,
Коментари Харесай

Център за компетентност в Пловдив обединява усилията на сто учени в персонализираната медицина


23.5 млн. лева за огромната просвета не са доста пари, само че за България те са сериозна инвестиция. Това сподели през днешния ден проф. доктор Стефан Костянев, ректор на Медицинския университет в Пловдив на брифинг във връзка започващ сериозен план, съобщи кореспондентът на БГНЕС в града.

Учени от Медицинския университет, от Пловдивския университет и от Института за минералогия и кристалография към Българска академия на науките ще работят в продължение на пет години в Център за подготвеност на тематика "Персонализирана новаторска медицина" /ПЕРИМЕД/. 7 от 10-те най-революционни нови технологии в света са в областта на медицината, а по 4 от тях ще работят и учените в новия план. Главната цел е персонализираната и новаторска медицина в диагностиката и лекуването, която ще оказва помощ на онкологично заболели и на сериозно заболели пациенти. В новите научно- проучвателен лаборатории в двата университета и института ще работят общо 50 учени, половината от които млади, измежду тях 25 докторанти. Десет учени от Европа ще вземат участие в разработките, които се чака да имат приложна реализация на продуктите.

Предварителната концепция е след края на плана, който ще трае пет години, да бъдат основани три компании, които ще създават нововъведенията. Персонализирана медицина, основана на генетиката и имунологията, ще търси нови пътища за лекуване на заболели от рак на млечната жлеза и левкози при възрастни и при децата. Със средства от плана Пловдивският университет ще сътвори база, в която ще откри място и неповторима лаборатория, към която към този момент демонстрират интерес редица фармацевтични компании. Тя ще работи с инсталация за създаване на неестествен гастроинтестинален тракт, който може да бъде употребен за тестване на медикаменти в ранна фаза, преди да се мине към in vivo.

Проектът е получил финансиране в конкуренция с други университетски звена, той е финансиран от Оперативна програма "Наука и обучение за образован растеж" със съфинансиране от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване. Крайният му артикул се чака да бъде българският принос в най- новите и впечатляващи трендове в развиването на медицината- персонализираната терапия, която реализира доста по-добър резултат от обичайна. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР