22 Юни Два регулаторни органа на Европейския съюз (ЕС) се

...
22 Юни Два регулаторни органа на Европейския съюз (ЕС) се
Коментари Харесай

Европейски регулатори искат забрана на лицевото разпознаване на публични места

22 Юни
Два регулаторни органа на Европейския съюз (ЕС) се оповестиха изрично срещу потреблението на лицево различаване в обществени пространства, предупреждавайки, че използването на технологии, основани на изкуствен интелект, за идентифициране на човешките черти повдига съществени въпроси във връзка с поверителността.

Европейският контролен орган по отбрана на данните (EDPS) и Европейският съвет за отбрана на данните (EDPB) излязоха със взаимна позиция, приветстваща мощно законодателството по отношение на потреблението на AI в Европейски Съюз, само че одчертавайки нуждата от изясняване на разпоредбите за отбрана на данните по отношение на технологията.

Призивите им идват в отговор на предложение на Европейската комисия (ЕК) за хармонизиране на разпоредбите за изкуствения разсъдък, в това число слагане на ограничавания за потреблението на лицево различаване на обществени места, само че не и цялостната му възбрана.

Двата регулатора желаят Европейска комисия да направи по-голяма крачка, предупреждавайки, че " извънредно високите опасности, подбудени от отдалечената биометрична идентификация на лица в обществено налични пространства, би трябвало да доведат до обща възбрана за каквото и да било потребление на AI за автоматизирано различаване на човешки характерности в сходни области ". Според тях въпросните " сходни области " обгръщат различаване на походка, пръстови отпечатъци, ДНК, глас и други биометрични или поведенчески сигнали в какъвто и да било подтекст.

Клъстери

EDPS и EDPB също по този начин предлагат възбрана на системите с изкуствен интелект, употребяващи биометрични данни, с цел да се категоризират човеци в клъстери въз основа на етническа принадлежност, пол, политическа или полова ориентировка. Не на последно място, от двата регулатора декларират, че потреблението на изкуствен интелект " за извеждане на страсти на физическо лице е извънредно нежелателно и би трябвало да бъде неразрешено ".

Според ръководителя на EDPB Андреа Йелинек и този на EDPS Войчех Вейоровски внедряването на отдалечена биометрична идентификация в обществените пространства " значи завършек на анонимността на тези места ".
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР