21 Май Денят на светите братя Кирил и Методий е

...
21 Май Денят на светите братя Кирил и Методий е
Коментари Харесай

.ею сближава говорещите на български по света

21 Май
Денят на светите братя Кирил и Методий е освен празник на българската писменост, култура и просвета, само че и на всички говорещи български език по света. Европейският домейн на кирилица.ею, ръководен от регистъра EURid, е фарът за българки език в интернет.

Според последните данни дейните регистрации на.ею домейни са 1 368, достигайки близо 5% от интернационализираните имена на домейни с разширения.eu,.ею и.ευ. Според изследване на Българска академия на науките, към 15 милиона са употребяващите български език по света.

" В навечерието на един от най-светлите български празници - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност, каним всички, които обичат българския език и просвета, да отпразнуват с нас годишнината на.ею. EURid е деен покровител на развиването на онлайн многоезичието. Годишният отчет на EURid и ЮНЕСКО за интернационализираните имена на домейни (IDNs), като.ею, демонстрира мощната връзка сред имената на домейни и езиковото разнообразие в киберпространството. Когато зад име на домейн с.ею стои уеб страница, възможностите наличието на интернет страницата да е на български език са огромни ", отбелязва Пламена Аржант, която дава отговор за нашата страна в EURid, организацията, която ръководи европейските домейн имена след назначение от ЕК.

Най-новите данни, налични на /, удостоверяват, че многоезичните домейни на.eu поддържат необятен набор от европейски езици. Езиците са тясно свързани със скрипта, на който е изписано името на домейн - това е поредна тематика в цялото изследване. Домейн разширението.eu на латиница поддържа уеб страници на немски (52%), британски, чешки, полски, шведски, френски и естонски; 49% от уебсайтовете, които употребяват гръцките йероглифи.ευ, са на гръцки; а 51% от уебсайтовете, които употребяват домейна.ею на кирилица, са на български език.

От началото на регистрациите през 2006 година, общият брой на регистрирани домейни с трите европейски домейн разширения.eu,.ею и.ευ доближава 3 715 818, от които 37 265 в България, като означават напредък от съвсем 10% за последното тримесечие на 2020 година.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР