2066 лева е бил необходимият нетен месечен доход за семейство

...
2066 лева е бил необходимият нетен месечен доход за семейство
Коментари Харесай

Виолета Иванова от ИССИ към КНСБ -2066 лева са били необходими за издръжката на семейство с дете в края на 2021-ва

2066 лв. е бил нужният чист месечен приход за семейство от двама възрастни и дете до 14 години през последното тримесечие на предходната година, надлежно за един работещ възрастен той е 1148 лв.. Това регистрира на онлайн конференция заместник-директорът на Института за обществени и синдикални проучвания (ИССИ) към КНСБ Виолета Иванова.

По думите ѝ повишаването от началото на годината е било със 181 лева

„Не виждаме желание на държавното управление посредством импортирания бюджет да компенсира прихода, който към този момент е изгубен. Минималната работна заплата загуби своята покупателна дарба през предходната година, само че и от 1 април няма да може да си я върне, изключително имайки поради новата прогноза за инфлация от 7.5 на 100, а не заложената в бюджета – 5.6 на сто“, разяснява шефът на Института за обществени и синдикални проучвания Любослав Костов.

Той означи, че съществува и неразбираемият фактор – ще има ли военни дейности в Украйна и по какъв начин това ще се отрази на цените на газа.

Според ръководителя на КНСБ Пламен Димитров показаните цифри от проучването „Основни резултати от наблюдението на потребителските цени и заплата за прехрана, декември 2021“ демонстрират освен, че минималната работна заплата у нас губи стойност на фона на повишаването на съществени артикули и услуги, само че тя остава остава и най-ниската в Европа. Според него през тази година тя би трябвало да стигне 760 лв., или 50% от междинната работна заплата.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР