2024 година започва с редица промени за осигуровките и доходите.

...
2024 година започва с редица промени за осигуровките и доходите.
Коментари Харесай

Какво влиза в сила от 1 януари - доходи, осигуровки и обезщетения

2024 година стартира с редица промени за осигуровките и приходите. Повишава се оптималния застрахователен приход. Така от 3400 лв., от 1 януари той става 3750 лв..

Промяната провокира недовлството на IT бранша, където обичайно заплатите са по-високи, а осигуровки се заплащат върху действителните приходи.

По-високият оптимален застрахователен приход ще докара до повече доходи в бюджета на Националния застрахователен институт (НОИ), откъдето се изплащат пенсии, болнични и компенсации за безработица и майчинство. Но смяната води и до по-високи разноски за работодателите.

Според данните на Национална агенция за приходите вноски върху оптималния застрахователен приход от 3400 лв. у нас сега вършат към 285 хиляди души.

Осигурителната тежест - т.е. заплащането на здравни и пенсионни осигурителни вноски, както и вноските за безработица, у нас се разпределя в съответствие 60/40 сред шеф и служащ на трудов контракт.

Това значи, че при оптимален застрахователен приход от 3400 лева в този момент, работодателят заплаща за осигуровки 643 лв. за всеки собствен чиновник. Работникът на собствен ред заплаща 468 лв..

С решението оптималният предел стане 3750 лева, страната ще прибира още към 60 лв. от работодателя и 40 лева от служителя всеки месец.

От 1 януари се покачва и минималната заплата. Увеличението е с близо 20% и от 780 лв., минималната заплата става 933 лв..

С нея се повишава и минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се, който също става 933 лв..

Увеличават се още оптималният застрахователен приход и оптималният размер на компенсацията за безработица дневно, който от 1 януари става 107 лв. дневно. Минималното обезщетение за безработица остава без смяна - 18 лв. дневно.

Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са импортирани или дължими осигурителни вноски във фонд " Безработица “ минимум 12 месеца през последните 18 месеца преди преустановяване на обезпечаването.

Обезщетението за развъждане на дете до 2 година през тази година не се трансформира и остава на равнище от 780 лева

От 1 януари 2024 година:
Максимален застрахователен приход 3750 лева.;Минимална заплата 933 лева.;Минимален застрахователен приход на самоосигуряващи се 933 лева.;Обезщетение за безработица - оптимален размер 107 лева на ден;
С повдигането на минималната заплата на 933 лв., хората, които работят против такова заплащане, ще получават чисто 723,99 лв., защото общите удръжки за налози и осигуровки са 209,1 лв..

Заетите на минималната работна заплата у нас са към 500 хиляди души.

Линията на беднотия се усилва с 22 лв. от 1 януари става 526 лв.. Така огромна част от пенсионерите ще получават приходи под линията на беднотия до юни, защото до тогава минималната пенсия ще остане 523,4 лева

Тя би трябвало да бъде увеличена на 580 лв. от 1-ви юли, за когато е планувано осъвременяване на пенсиите с 11% по така наречен " швейцарско предписание ", до момента в който минималната пенсия за стаж и възраст ще бъде малко над 580 лв..

Променя се и методът за погашение на болничните.

От 1 януари работодателите ще заплащат 70% от среднодневното заплащане на чиновниците за първите два дни от болничния, а не както до момента – за първите 3 дни. След това компенсацията се изплаща от Национален осигурителен институт.

Вноските за здраве, пенсии, общо заболяване и майчинство, както и за безработица остават без смяна.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР