2021 година - политическа криза, избори и малко пандемия. Такава

...
2021 година - политическа криза, избори и малко пандемия. Такава
Коментари Харесай

Проф. Милко Палангурски: Нашите политически формации не са партии, а котерии

" 2021 година - политическа рецесия, избори и малко пандемия. Такава беззащитност в българския политически хайлайф - да стигне до три избора, не се е налагала в модерната ни история ... Нашите политически обединения не престават да страдат от 140-годишен български синдром - те не се политически партии, а котерии - това са групи по ползи, които нямат политически живот и не раждат естествени водачи. Кризата в партийната система се трансферира върху политическата парламентарна система ". 

Това сподели пред БНР историкът проф. Милко Палангурски, учител във Великотърновския университет. 

Според него многото избори са рискована игра с вещината на парламентарната система и българският гласоподавател би трябвало да разбере, че също носи отговорността за протичащото се в страната. 

В предаването " 12+4 " историкът добави: 

" Трибуната не е за всеки. Във всички български парламенти има едно безмълвно болшинство. Малцина са тези, които могат да покриват всички политически тематики . Затова се постанова да си построяваме политиците. Но ние не участваме интензивно като общество в политическия живот и в един миг натоварваме група от хора с всички типове стремежи. Управлението не е аматьорски поминък . Ще караме наслука кой ще може да остане в тази липса на действителен парламентарен политически живот ". 

По думите му тази година българският политически живот се е нормализирал - " има гневна съпротива, която познава парламентарните лостове за напън и по този начин ще се научат и ръководещите ". 

Неговата прогноза е, че кабинетът ще има живот най-малко до локалните избори

Интервюто с проф. Милко Палангурски можете да чуете в звуковия файл.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР