2013 година, когато от парламентарната трибуна бяха отправени преки обвинения

...
2013 година, когато от парламентарната трибуна бяха отправени преки обвинения
Коментари Харесай

Цветан Цветанов: ГЕРБ въздействаше на изборния процес под всякаква форма, сплашваха хора

2013 година, когато от парламентарната естрада бяха отправени директни обвинявания към мен, по-късно съответните институции - и данъчни, и прокуратура, се заеха персонално. В рамките на близо две години се водеха каузи, които бяха формирани по изявата в Народното събрание на господин Делян Пеевски. Това сподели ръководителят на Политическа партия " Републиканци за България " Цветан Цветанов в изявление за предаването " Денят с Веселин Дремджиев " по TV1 и TV+ в отговор на въпрос по какъв начин Пеевски е почнал да прониква в ГЕРБ.

Цветанов напомни, че при съставянето на втория кабинет " Борисов " през 2014 година, е имало несъгласия сред назначения вътрешен министър Веселин Вучков и Бойко Борисов.

" Вучков беше кардинален човек и напусна системата на Министерство на вътрешните работи ", сподели Цветанов и посочи, че поставената по-късно за вътрешен министър Румяна Бъчварова не е имала никаква визия от структурата на Министерство на вътрешните работи. " И тогава стана директното преодоляване на Министерството на вътрешните работи, под директното управление на Борисов, с въздействието на разнообразни кръгове в профил ".

На въпрос за какво е бил зложелател на Пеевски Цветанов сподели: " Аз постоянно съм защитавал кардинална позиция и когато бях министър и вицепремиер не позволих някой да има въздействие върху Министерство на вътрешните работи. Много са били депутатите, които са желали, под една или друга форма, да имат някакво въздействие върху системата на Министерство на вътрешните работи. Аз не го позволих, само че си сътворих доста врагове ".

Дали става дума за така наречен " библиотекарски " кръг Цветанов отговори: " Не съм имал подобен контакт, само че единствено дано да погледнем какво беше развиването - Цветлин Йовчев беше ръководител на ДАНС, по-късно стана вътрешен министър - тъкмо, когато беше най-големият напредък на държавното управление " Орешарски ". След това мина към преподавателска активност, само че всички тези, които бяха негови подчинени в ДАНС получиха съответното развиване, под една или друга форма ".

Цветан Цветанов бе безапелационен, че по-важното е, че когато са противодействали на сходно въздействие в Министерство на вътрешните работи, са имали доста сериозна успеваемост и признанието на евроатлантическите сътрудници на България. " Подкрепяха ме всички експерти, с които работех, тъй като им дадох съответната оперативна автономия и изградихме мост на доверие с Европол, увеличихме осведомителния поток с над 274% още в първите шест месеца на ръководството тогава ".

" Времето, по което вътрешният министър проф. Веселин Вучков подаде оставка имахме доста кардинална позиция, че би трябвало да се освободи основният секретар Светльо Лазаров и ръководителят на ДАНС Владимир Писанчев. Борисов обаче, откакто поехме ръководството през 2014 година, се отхвърли. Може би е имал някакви зависимости, за които никой нищо не знаеше. Веселин Вучков не можа да осъществя неговите планове за промяна в Министерство на вътрешните работи и също по този начин за кадровите промени, които трябваше да бъдат осъществени с поддръжката на министър-председателя. И когато е нереалистично да бъде направено, той видя, че няма по какъв начин да остане в услуга на някакви нечисти ползи. Напусна, а Борисов предприе един ход, ексцентричен, да постави за вътрешен министър Румяна Бъчварова. И тогава към този момент стана навлизането в системата на Министерство на вътрешните работи, като основен секретар, на Младен Маринов, по-късно той стана министър. И по този начин в действителност се построи една доста мощна конструкция на влияние, което видяхме и по време на последните парламентарни избори. Тогава ръководството влияеше на изборния развой под всякаква форма, с целия този държавен инструментариум и сплашваха хората ".

Кадровите промени, които в този момент бяха направени от служебния кабинет в някои полицейски дирекции в страната са били наложителна и бърза мярка за гаранция за почтеност на изборите, изрази мнение Цветанов.

По отношение на глобите " Магнитски " Цветанов показа, че е бил сюрпризиран, защото сходно нещо не се случва на страните в Европейски Съюз. " Това е доста тежък удар към ръководството на Борисов, изключително в третия мандат, тъй като знаем, че данните, с които се разполага и са оценени, са от последните две години ".

Той показа, че до неотдавна са обявявани за предатели тези, които приказват за нередностите, протичащи се в ГЕРБ.

" Но през днешния ден, когато си приказвам с хората, те към този момент осъзнават защо става въпрос. И аз съм уверен, че ще имаме една сериозна поддръжка тъкмо от тези почтени, съзнателни симпатизанти и членове на ГЕРБ, които ще поддържат Републиканци за България. В политиката би трябвало да имаш избор, а не би трябвало всички да се поставят под общ знаменател ".

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР