2-годишно момче показва признаци на пубертет – растящо интимно окосмяване

...
2-годишно момче показва признаци на пубертет – растящо интимно окосмяване
Коментари Харесай

2-годишно дете прояви признаци на пубертет след излагане на тестостерон

2-годишно момче демонстрира признаци на пубертет – растящо интимно окосмяване и увеличаване на пениса – откакто бе изложено на тестостероновия гел на татко си. Макар и необичаен, това в действителност е проблем, който е документиран няколко пъти в здравната литература.

Пред Insider, майката на момчето от Брайтън в Обединеното кралство споделя по какъв начин е осъзнала казуса, когато синът й внезапно пораснал доста за възрастта си.

„ Знаех, че това не е обикновено “, споделя Ерика Браунсел. „ Той имаше солидни, продължителни ерекции, а височината и тежестта му бяха отвън нормата. “

„ Тежеше 12 кг на 1 годинка, а по-късно наддаваше над кг всеки месец сред 12 и 18-месечна възраст. И не бяха мазнини, а единствено мускули. “

Кръвните проучвания демонстрират, че момчето има извънредно високи равнища на тестостерон, главният сексуален хормон при мъжете, който се повишава фрапантно по време на пубертета. Лекарите изключват постоянно срещаните аргументи за това положение, като проблеми с ендокринната система или вродено заболяване, само че главната причина остава мистерия.

„ Беше доста ужасно “, прибавя Браунсел. „ Изглежда, че никой не знаеше какво става. “

След това един доктор допуска дали повода не би могла да е обвързвана с излагане на неестествен тестостерон. Оказва се, че бащата на момчето, Питър, е роден със комплицирано заболяване на тестисите и ползва тестостеронов гел върху кожата си всеки ден в продължение на няколко години.

Тестостероновият гел нормално се ползва върху раменете, горната част на ръцете или стомаха, след което хормонът се всмуква от кожата. Изглежда, че 2-годишното дете е влезнало в контакт с гела върху кожата на татко си.

След това тестване пред фамилията, Браунсел в този момент се бори за по-гръмки предупредителни надписи върху опаковките на тестостероновите гелове в Обединеното кралство, дружно с указания в листовката, които акцентират рисковете от използването им.

Има редица медицински отчети, които разказват сходни проблеми, при които излагането на тестостеронов гел провокира ранен пубертет при дребни деца. В един случай от 2007 година лекарите в Алабама оповестяват по какъв начин 16-месечно момче развива интимно окосмяване, извънредно огромен пенис и получава чести ерекции. Установява се, че то е изложено несъзнателно на тестостероновия гел на татко си.

Още един сходен случай е обявен през 2008 година в Тексас, когато 2-годишно момче, чийто татко също употребява външен източник на тестостерон, стартира да демонстрира окосмяване. И този път също заключението е, че би трябвало да се направи повече, с цел да се подчертаят евентуалните опасности от потреблението на тестостеронови гелове и кремове, изключително в случай че има деца в близост.

„ Пациентите, лекувани с тези артикули, би трябвало да бъдат научени на вероятните опасности от излагане на тестостерон върху другите и методите за ограничение на този риск “, заключава въпросът.

Пубертетът е развой на физически промени, посредством които тялото на детето съзрява в тяло на възрастен, способно на полово възпроизвеждане. Той се инициира от хормонални сигнали от мозъка към половите жлези: яйчниците при девойките, тестисите при момчетата. В отговор на тези сигнали, жлезите стартират да създават хормони, които подтикват либидото и растежа, действието и трансформацията на мозъка, костите, мускулите, кръвта, кожата, косата, гърдите и половите органи. Физическият напредък – височина и тегло – се форсира през първата половина на пубертета и приключва, когато тялото е развито. Преди пубертета външните полови органи са характерностите, които отличават момчетата и девойките. Пубертетът води до сексуален диморфизъм посредством развиване на вторичните полови белези, които в допълнение разграничават половете.

Основната забележителност на пубертета при дамите е менархе, началото на менструацията, която настава приблизително сред 12 и 13 години. При мъжете първата еякулация, спермахе, се случва приблизително на 13-годишна възраст. През 21 век междинната възраст, на която децата, изключително девойките, доближават пубертета, е по-ниска спрямо 19 век, когато е била 15 за девойките и 17 за момчетата (с възрастта на първата менструация при девойките и мутирането на гласовете и внезапното порастване при момчета се употребяват за отбелязване на началото). Това може да се дължи на редица фактори, в това число усъвършенствано хранене, водещо до бърз напредък на тялото, нараснало тегло и отсрочване на мазнини, или излагане на ендокринни извършители като ксеноестрогени, което от време на време може да се дължи на консумация на храна или други фактори на околната среда.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР