2 692 000 лв. отделя НЗОК за резервния център за

...
2 692 000 лв. отделя НЗОК за резервния център за
Коментари Харесай

Над 2,5 млн. лв. отделя Касата за резервен дейта център

2 692 000 лева отделя НЗОК за аварийния център за данни от общо 5 млн. лева за финансови разноски. С тези средства ще бъдат купени компютри и хардуер. Отделно 263 000 лева са планувани за придобиване на здания, а 280 100 – за друго съоръжение, машини и уреди. Това излиза наяве стенограмата на извършеното на 9 март съвещание на Надзорния съвет на Касата, на което е показана капиталовата стратегия.

„ Най-голямото перо, което сме заложили е аварийния център за данни. Вече има подписан контракт с отразените претенции от „ Информационно обезпечаване “ и останалите 4 институции “, споделя шефът на Касата проф. Петко Салчев.

Той прецизира, че рекомендацията за авариен център е на ДАЕУ и „ Информационно обезпечаване “, защото данните в главния център се съхраняват на едно място. По условията на осведомителната сигурност аварийният център, където се съхраняват останалите данни, в случай че нещо се случи, би трябвало да бъде на друго място.

По време на съвещанието надзорниците са утвърдили и обновени Изисквания за две диагнози, включени в Списъка на болесттите на НЗОК, за лекуването на които се изисква експертиза, защото в тях са включени нови артикули. Единият артикул е за лекуване на 5q спинална мускулна недоразвитост, а другият - при наследствена фамилна амилоидоза с невропатия в извънболничната помощ

„ Имаме ново лекарство, което е два пъти по-скъпо от сегашната опция, само че липсва информация за успеваемостта и оценката на здравните технологии, което не ми дава задоволително информация, въз основата на която да взема решение “, разяснява представителят на финансово министерство Естел Василева – Тодорова.

„ Тук всъщност одобряваме критериите по какъв начин ще се отпуска лекуването. Лекарството в ПЛС се включва от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени артикули “, разяснява ръководителят на Надзора Васил Пандов.

Надзорниците са коментирали и извършени срещи за договаряния по правене на анекс към Национален рамков контракт за медицинските действия 2020 – 2022 година

„ Донякъде се реализира договореност за първичната здравна помощ. В текстовите елементи нямаме проблеми с Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз. Имаме една добавка, която би трябвало да създадем по отношение на това от по кое време ще влязат формите на отчитане от 1 април и така нататък, дигитализацията. В другата част сега беше отсрочено разглеждането на капитацията, защото там е един от проблемите. В останалата част, където има цени и размери на дребни места има разминаване “, оповестява проф. Салчев.

Той добавя, че в МДД нямаме разлики в мненията, а цената на PCR тестванията е понижена с 15 лева

По отношение на разликата в заплащането на лечебните заведения от Районните здравноосигурителни каси, надзорниците разясняват сигнали от РЗОК, в които се показва, че имат систематизиране освен на 1/12 от средномесечни разход за 2021 година

„ За някои лечебни заведения получените суми за януари и февруари са увеличени по отношение на 1/12 от касовия доклад за 2021 година по отношение на писмото на шефа до цената за м. декември, защото има трето равнище на подготвеност, лечебното заведение извършва действия по майчино и детско опазване на здравето. Аз не мога да схвана. Те всички извършват. Не се схваща това нови действия ли са. Моето предложение е там, където има преразпределения, там, където се отклоняваме от правилото 1/12 от касовото осъществяване, Инспекторатът да направи инспекция по какъв метод си вършат преразпределението “, споделя доцент Пандов.

По думите на проф. Салчев такова преразпределение има за 10 лечебни заведения, в които има разкрити нови действия. Болниците са в Габрово, Монтана, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Силистра, Сливен, Смолян и Стара Загора.

Пълния текст на стенограмата може да видите
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР